Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 september 2018

Kristina Yngwe (C) ska leda jordbruksutskottet

Centerpartisten Kristina Yngwe tar över som ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Som sin vice får hon miljöpartisten Maria Gardfjell.

 Centerpartisten Kristina Yngwe vill fortsätta i jordbruksutskottet, där C nu får ordförandeposten.
Centerpartisten Kristina Yngwe vill fortsätta i jordbruksutskottet, där C nu får ordförandeposten. FOTO: Johanna Norin

Att Kristina Yngwe, som tidigare har varit ordförande för LRF Ungdomen, nu flyttas upp ett snäpp i utskottet var väntat efter partiets valframgång. De senaste fyra åren har hon haft posten som vice ordförande.

Med sig i utskottsarbetet får hon också ytterligare en ordinarie ledamot från C. Förra mandatperioden var hon ensam ordinarie från sitt parti.

Där är hjärtefrågorna

– Det känns ju jätteroligt att få fortsätta att jobba med mina hjärtefrågor, och få göra det genom att leda utskottets arbete, säger Kristina Yngwe efter beskedet på fredagen.

Den mest påtagliga förändringen blir att hon nu kommer att leda mötena och se till att utskottet landar i tydliga beslut. Bland de viktiga frågor som hamnar i utskottet under de kommande fyra åren är nästa jordbruksreform, det vidare arbetet med livsmedelsstrategin och landsbygdskommittén arbete.

Kan påverka brett i riksdagen

Det parti som har ordförandeskapet i ett utskott har dessutom en nyckel till att föra ut dess frågor bredare i riksdagsarbetet. Denna roll skiftar nu från S, som var ordförande i miljö-och jordbruksutskottet under förra perioden, till C.

– Det blir en större del i mitt arbete att backa upp utskottets agenda. Jag får möjligheten att delta i riksdagens ordföranderåd, där man kan påverka hela riksdagsarbetet på ett annat sätt, konstaterar Kristina Yngwe.

LÄS MER: Moderat blir talman med SD:s stöd

Kommunpolitiker tar MP-plats

Vilken miljöpartist som bli vice ordförande har varit mer öppet eftersom partiets tidigare talesperson i dessa frågor, Stina Bergström, förlorade sin riksdagsplats i valet.

I dag blev namnet klart: Maria Gardfjell som är biolog och geovetare kommer direkt från kommunpolitiken i Uppsala. Som kommunalråd där har hon ansvarat för klimat, miljö, trafik, natur och digitalisering.

Hon har tidigare bland annat varit anställd på Naturskyddsföreningen, Handla miljövänligt, Krav och Coop Änglamark.

Senast under fredagen ska namnen på utskottens samtliga nya medlemmar vara klara. Formellt klubbas utskotten på tisdag i nästa vecka.

Talmansrundorna pågår

I veckan inleddes talmansrundorna som ska leda fram till en ny regering. Riksdagens nye talman Andreas Norlén (M) träffar företrädare för samtliga partier för att sondera underlaget för en regeringsbildning.

Om det till sist blir en alliansregering, eller en koalition över blockgränsen, så är Kristina Yngwe även tippad som en av kandidaterna till jobbet som landsbygdsminister.

LÄS MER: LRF Premium – De tävlar om att bli landsbygdsminister

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen