Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 september 2014

Centerpartiet vill ha enklare kameraregler

Det ska bli lättare att övervaka skogsmaskiner med kameror. Det menar centerpartiet i ett förslag till regeländring.

Centerpartiet vill göra det enklare att använda övervakningkamera.
Centerpartiet vill göra det enklare att använda övervakningkamera. FOTO: Per Emgardsson

Under ett besök på en gård i Småland presenterade landsbygdsminister Eskil Erlandsson partiets förslag att lätta på reglerna för kameraövervakning, skriver tidningen Smålänningen.

– Stölder av diesel och maskiner är ett stort problem. Vi har bestämt oss i Centerpartiet för att man ska kunna använda åtelkamera för att övervaka vilt, till exempel vildsvin, och för att det ska bli lättare att få tillstånd att övervaka sina skogsmaskiner, säger Eskil Erlandsson till Smålänningen.

Han berättar att i dag måste man ansöka om tillstånd för att få sätta upp övervakningskamera och det kostar både tid och pengar. En ansökan kostar 3 700 kronor och tar i genomsnitt tre månader i handläggningstid.

Enligt centerförslaget ska man inte behöva ansöka om att få övervaka, istället ska man bara anmäla att man gör det. Kostnaden ska vara 700 kronor för en sådan anmälan.

– Självklart måste vi skydda människors integritet, men det räcker med att den som ska gå på ett kameraövervakat område vet om att det finns en kamera där, säger Eskil Erlandsson, som har beställt en offentlig utredning om vildsvin och viltskador med ett avsnitt om kameraövervakningsregler.

Relaterade artiklar

Till toppen