Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 april 2017

City Gross ratar burägg

Ännu en av dagligvaruhandelns aktörer plockar ner de svenska buräggen från sina hyllor. Den här gången är det City Gross, en av Sveriges största dagligvarukedjor som övergår helt till skalägg från frigående höns.

FOTO: Ann Lindén

Nu lagom till påsk kom City Gross med beskedet att de till påsken 2018 kommer att ha fasat ut svenska burägg ur sitt sortiment.

– Vi följer marknaden och utgår från kundernas behov. Efterfrågan på ägg från frigående höns ökar och nu när vi ser att tillgången av ägg från frigående svenska höns är tillräckligt stor så väljer vi bort ägg från burhöns, säger Mikael Lagerwall, informationsansvarig på Bergendahl Food.

Behåller äggprodukter

Land Lantbruk har tidigare berättat om hur att fler butiker plockat bort svenska burägg från sina hyllor samtidigt som de fortsätter att sälja nudlar, muffins och andra produkter som innehåller både svenska och importerade ägg.

Redan 2008 valde Axfood med kedjorna Willys och Hemköp under sig att ta avstånd från svenska burägg. Därefter har Lidl, Coop och nu även City Gross följt i samma spår. Ica-handlarna däremot, får själva välja vilka ägg de vill ha i sin butik.

”Litar på svensk djurhållning”

Beslutet att sluta sälja skalägg från burhöns i City Gross butiker handlar inte om en misstro till djurhållningen och djurvälfärden i system med inredda burar. Det menar Mikael Lagerwall.

– Vi litar på svensk djurhållning och känner en trygghet i att de leverantörer som vi arbetar med tillhandahåller varor av god kvalitet, säger han.

LÄS MER: Burägg utesluts från tusentals norska butiker

Högre gifthalter i ekoägg

Relaterade artiklar

Till toppen