Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 mars 2018

Citygross frångår policy om svenskt kött

Citygross har haft som policy att enbart sälja färskt svenskt kött. Men nu väljer butikskedjan att slopa policyn och börjar sälja importerat kött från bland annat Brasilien, Danmark och Irland. Argumentet: brist på svenskt kött.

FOTO: Mostphotos

Trots att slaktköerna till slakterierna är längre än på länge har livsmedelskedjan Citygross stora svårigheter att få tag på svenskt kött. Det i kombination med påtryckningar från kunder är anledningarna till att Citygross nu frångår sin tidigare policy om enbart svenskt kött i sina butiker.

Har haft brist på kött

På sin hemsida skriver Citygross att man inte klarar av att möta efterfrågan från kunderna med enbart svenskt kött eftersom svenska bönder endast försörjer runt 60 procent av efterfrågan på nötkött och 70 procent på fläskkött. Och när det gäller lamm är procentdelen ännu lägre och svårare att tillgodose, enligt företaget.

– Det är baserat på att många kunder har efterfrågat detta under en längre tid och i takt med att åren har gått och självförsörjningsgraden inte har ökat så har det lett till att vi har haft perioder av köttbrist och det har påverkat oss, säger Michael Riedel, affärsområdeschef Bergendahls Food som är ägare till City Gross, till Jönköpings nyheter.

Fokus på svenskt

Samtidigt poängterar Michael Riedel att man kommer att fortsätta att ha fokus på svenskt kött och att man kommer att fortsätta att lägga en extra krona per kilo på svenskt lamm- och griskött som de köper in för att värna de svenska bönderna.

Han säger också att det inte är ett dramatiskt beslut sett till den svenska marknaden, då flera andra kedjor redan säljer importerat kött.

Land Lantbruk söker Citygross för ytterligare kommentarer.

Fakta: Nya riktlinjer för kött

Länderna som Citygross kommer att börja importera ifrån är Danmark, Irland, Nya Zeeland, Australien och Brasilien. Citygross fortsätter som tidigare att sälja svenskt kött som är styckat och packat i butik.

LÄS OCKSÅ: Åtta av tio väljer svenskt för bönderna skullLÄS OCKSÅ: Lång väntan på slakt här för att stannaLÄS OCKSÅ: Annie Lööf: ”Den globala köttkonsumtionen måste ner”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen