Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 december 2020

”Då känns God Jul meningsfullt!”

Land Lantbruks spannmålsexpert Björn Folkesson skriver årets sista krönika och uppmanar oss alla att både visa civilkurage och vara bra medmänniskor.

 Land Lantbruks spannmålsexpert Björn Folkesson.
Land Lantbruks spannmålsexpert Björn Folkesson. FOTO: Ann Lindén

Mjölk. Nu gungar det rejält i marknaden för mejerivaror! Signalerna spretar i olika riktningar. Den senaste Fonterraauktionen var ju tydligt positiv men så kom Brexit. Oron för vad ett handelsavtal mellan EU och England skulle innebära är visserligen gammal. Dels bekymrar man sig för om det blir något avtal alls och vad det i så fall skulle innebära?

Det nya är att vi står så nära en deadline och ingen väg ut synes än. Det som nu rapporterats från Arlas högsta ledning är att en mjölkprissänkning ser oundviklig ut och det, efter att världsmarknaden har förbättrats och förbättrats så mycket att skummjölkspulver nu är på den högsta nivån sedan i februari. Ett 10-månaders högsta med andra ord!

Jag får intrycket av att Arla nu stärker företagets likviditet genom att minska utbetalningarna för levererad mjölkråvara! Arla har inte facit men anar det värsta. Pengarna är i och för sig inte borta men om Brexit blir ofördelaktigt så kan pengarna i värsta fall gå upp i rök.

Ovanpå Brexit så kommer ett nytt muterat virus som åtminstone för ett tag, stoppade handel och samfärdsel över Engelska kanalen. Den höst som varit så god med regn foder och hoppfullt mjölkpris har nu förbytts i massor av tvivel och frågetecken. Det bästa av tröstar är ändå att situationen på världsmarknaden är stark med uppgång av det tyska spotpriset som kvitto. Det är oroligt men inte uppgivet!

Valuta. Kronan stärks. Då pandemin kom noterade vi ca 11,30 kr för en euro och idag är det ca 1 hel krona mindre. Det skadar vårt spannmålspris med åtskilliga ören även om man kanske kan göra lite bättre gödnings och foderaffärer. Det troligen än värre att dollarn faller mot euron vilket gör det amerikanska vetet attraktivt. Visst kan vi gardera oss mot ogynnsamma valutarörelser men svårt är det, så det är bara för oss att gratulera de som lyckas.

Soja. Den skyhöga sojan har nu slutat att stiga och det till följd av att regnen har kommit till södra Brasilien. Sojan är allt jämnt dyr men uppgången är bruten för den här gången och snart börjar tröskorna rulla i Brasilien vilket gör att nya volymer kommer i marknaden.

Nu hoppas vi på en fridens jul där djur och människor mår bra, att våldet åtminstone tar paus, att det hälls upp starka drycker i glasen men likväl i måttlig mängd.

Om vi alla visar civilkurage kan vi rädda en medmänniska. Landet blir inte bättre än vad vi alla gör det till. Tänk en stund på det! Då känns God Jul meningsfullt!

LÄS MER: Det amerikanska lantbruket ska sluta damma ner

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen