Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 oktober 2018

”Dagens innovationsklimat mediokert”

Kapital, kompetens och samverkan är grundstenar som måste förstärkas rejält om den svenska livsmedelssektorn ska kunna hävda sig internationellt inom forskning och innovation. Dagens innovationsklimat är mediokert, anser företagen själva.

 Agfos Lovisa Madås höll i utfrågningen av panelen som bestod av Daniel Skavén Ruben, Liisa Smits och Per Arfvidsson.
Agfos Lovisa Madås höll i utfrågningen av panelen som bestod av Daniel Skavén Ruben, Liisa Smits och Per Arfvidsson. FOTO: Johan Sedenius

Vad hindrar svensk matinnovation? var den övergripande frågan för ett frukostseminarium som arrangerades av LRF:s medieplattform Agfo i Stockholm på tisdagsmorgonen.

Enligt enkät som Agfo har gjort bland aktörer längs livsmedelskedjan får innovationsklimatet i sektorn snittbetyget tre på en femgradig skala. Branschen är konservativ och det finns en ovilja att ta risker, är ett par kommentarer från det 50-tal företag som svarade.

Kompetensbrist

Liisa Smits, grundare och vd för företaget Ignitia som arbetar med prognosmodeller för tropiskt väder, gav en tvåa i betyg. Hon ingick i en seminariepanel och pekade på att livsmedelssektorn präglas av få aktörer som är relativt stora liksom att det generellt finns brist på kompetens jämfört med exempelvis Nederländerna som ligger i den absoluta toppen när det gäller forskning och innovation.

Sverige siktar långsiktigt på att nå lika långt via nya Sweden Food Arena, som Land Lantbruk nyligen rapporterade om i en intervju med Per Arfvidsson. Han är vice vd för Lantmännen och ordförande i styrgruppen för den nya arenan. På tisdagen deltog han i Agfos panel.

Aggressivt mål

– Samverkan är grunden, men vi har ett tydligt och aggressivt mål. Sverige ska vara på prispallen senast 2030, sade han.

Daniel Skavén Ruben är med inriktning på mat och jordbruk rådgivare till stiftelsen Rockefeller Foundation. Han framhöll att Sverige ska undvika att på ett alltför tidigt stadium försöka utse vilka företag och idéer som kan bli vinnare på forskningsområdet.

– Det får framtiden utvisa. Det viktiga är att jobba brett över hela ekosystemet så att entreprenörer får tillgång till kapital och kompetent arbetskraft, sade han.

Nästa Agfo talk hålls den 29 november. Anmäl dig HÄR!

LÄS MER: Han ska sätta Sweden Food Arena på livsmedelskartan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen