Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 januari 2017

Dags att kora årets matbluff

Det har blivit dags att utse årets matbluff 2016, som arrangeras av organisationen Äkta vara.

FOTO: Äkta vara

Antipriset går till den produkt som varit mest vilseledande under året som gått – och företag som velat lura konsumenterna visar det sig finnas gott om, enligt Äkta vara.

Här är de nominerade:

1. Eriks Bearnaisetryffel

Äkta varas motivering: "De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ”äkta tryffel” i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett aromämne. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för ”min finaste” och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. ”Bearnaisen” är dessutom gjord utan smör".

2. Fjällbrynt Messmör lingon

Äkta varas motivering: "Trots att lingon tydligt avbildas på förpackningen så innehåller detta jämtländska messmör enligt ingrediensförteckningen inte ett uns av detta bär. I stället innehåller den "arom", vilket i det här fallet betyder smakämnena är syntetiskt framställda".

3. Loka Crush hallon

Äkta varas motivering: "Om det står hallon och 14 procent på framsidan av en läsk tänker nog många: 'vad mycket hallonjuice!'. Bara den som noga läser den finstilta texten förstår att detta förrädiska procenttal inte betecknar hallonhalten. Den är nämligen endast 0,3 procent. Större delen av juicen i denna produkt kommer i stället från päron och äpple, samtidigt som hallonsmaken har skapats med hjälp av aromer".

4. Annas Mandelpepparkakor

Äkta varas motivering: "Namnet till trots innehåller dessa pepparkakor ingen mandel. I stället kommer mandelsmaken uteslutande från aromämne. På förpackningen avbildas dessutom såväl hela som hackade mandlar. Ironiskt nog står det ”kan innehålla spår av mandel” på förpackningens baksida".

5. Knorr Mörk oxbuljong

Äkta varas motivering: De lovar oxbuljong, men levererar smakförstärkare. Det som borde vara den huvudsakliga råvaran i en oxbuljong, nämligen själva avkoket av oxben och oxkött, utgör endast 2,1 procent. Detta är också förklaringen till att buljongen bara innehåller en bråkdel av näringsinnehållet hos en riktig buljong."

Röstningen stänger måndagen den 23 januari och röstar gör du på Äkta varas hemsida.

Relaterade artiklar

Till toppen