Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 januari 2019

Dags att nominera till Årets spjutspets 2019!

Driver du eller någon du känner ett lönsamt och växande företag inom de gröna näringarna? I så fall är det hög tid att nominera till Årets spjutspets 2019.

 2018 års Spjutspetsföretagare Fredrik och Camilla Hilmersson, Qvisingö.
2018 års Spjutspetsföretagare Fredrik och Camilla Hilmersson, Qvisingö. FOTO: Torbjörn Esping

Det är femtonde året som tävlingen Årets spjutspets arrangeras för att uppmärksamma lantbruksföretag som är lönsamma, innovativa och har goda framtidsutsikter.

Fjolårsvinnarna: ”Stolta över det vi har åstadkommit”

Förra året vann Fredrik och Camilla Hilmersson på gården Qvisingsö, öster om Tingsryd. De hade då mjölkproduktion med 400 mjölkkor, men har utökat verksamheten under 2018.

– Vi är rätt så stolta över det vi har åstadkommit, sa Camilla Hilmersson när hon fick beskedet om att de utsetts till Årets spjutspets.

– Det känns som vi har hittat rätt där vi bor, vi är helt enkelt duktiga på det vi gör.

Stabil tillväxt och lönsamhet

Tävlingen Årets spjutspets är öppen för alla företag som har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. Det behöver alltså inte vara traditionella jordbruksföretag. Det kan vara ett råvaruproducerande företag, men också ett företag inom landsbygdsturism, entreprenad eller förädling.

För att kvalificera sig måste dock företaget kunna visa på en stabil tillväxt och lönsamhet. Det måste ha en omsättning på minst två miljoner kronor per verksamhetsår och ska ha gått med vinst de senaste tre åren.

Ska inspirera andra gröna företagare

Finalisterna i tävlingen presenteras i reportage i Land Lantbruk längre fram i vår. Förhoppningen är att deras positiva exempel ska kunna inspirera andra företag inom det gröna näringslivet.

Tävlingen arrangeras av Land Lantbruk, Swedbank och LRF Konsult.

Senast den 13 februari ska nomineringarna vara inskickade till LRF Konsult. Har du frågor om tävlingen kan du kontakta Klas Olsson, LRF Konsult, på klas.olsson@lrfkonsult.se eller Lena Johansson, Land Lantbruk, på lena.johansson@landlantbruk.se

SE HIT: Nomeringsformuläret hittar du här

ÅRETS JURY:

– Katarina Klingspor, VD, LRF Konsult.

– Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk.

– Ulf Möller, segmentsansvarig Skog och Lantbruk, Swedbank och Sparbankerna.

– Camilla och Fredrik Hilmersson, 2018 års Spjutspetsföretagare .

Analytiker är Klas Olsson, LRF Konsult.

ETT SPJUTSPETSFÖRETAG SKA:

… ha in bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö.

… vara innovativt, ha goda framtidsutsikter och en hållbar affärsplan, det vill säga vara ekonomiskt, miljömässigt och socialt uthålligt.

… vara lönsamt. Företaget ska ha gått med vinst de senaste tre åren.

… ha en omsättning på minst två miljoner kronor per verksamhetsår.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen