Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 april 2018

Dags för nya vaccinationer mot mjältbrand

Vaccinationerna mot mjältbrand inför betessäsongen 2018 har påbörjats. Djur som betar i området kring Omberg i Östergötland behöver vaccineras minst två säsonger till.

All sanering efter utbrottet av mjältbrand sommaren 2016 är klar och det är inte farligt för människor att vistas i området.

– Idisslare är betydligt känsligare för mjältbrand än människor. Därför behöver idisslare som betar i området skyddas med vaccination för att hindra att nya dödsfall uppstår, säger Maria Lundh på Jordbruksverket.

Läs även: Ett sjätte djur föll offer för mjältbrand på Omberg

3 200 djur aktuella

Under några veckor från mars till maj kommer Jordbruksverket att ha en vaccinationscentral i Ödeshög. Därifrån utgår vaccinationsteam som ska vaccinera omkring 3 200 nötkreatur och får innan djuren släpps ut på sommarbete.

Nötkreatur och får som betar inom vaccinationsområdet vid Omberg från 1 maj till 30 september ska vara vaccinerade mot mjältbrand innan de släpps ut.

Jordbruksverket har uppdaterat föreskrifterna som reglerar vaccinationen i området, men vaccinationsstrategin är densamma som förra året.

Kalvar och lamm som är för unga för att vaccineras före betessläpp kan tilläggsvaccineras senare under säsongen. Tilläggsvaccinationen är frivillig, liksom den är för hästar och getter.

Läs mer: Tusentals djur ska vaccineras

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen