Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 mars 2018

Dåligt sommarväder ger akut foderbrist

En kall vår, torr sommar, blöt höst och kall vinter har lett fram till en akut brist på foder för många lantbrukare runt om i Sverige.

FOTO: Mostphotos

Kombinationen av årstider ställer till det ordentligt för landets djurägare. Omständigheterna har lett till att det i stora delar av Sverige, därbland i Östergötland, Södermanland och Mälardalen, har blivit dåliga skördar och därmed sinande foderlager.

– Det var en speciell årsmån under förra året. Det här händer då och då men det var ganska många knepiga saker för jordbrukarna att lösa, säger Nilla Nilsdotter-Linde vid Institutionen för växtproduktionsekologi på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), till SVT Nyheter Öst.

Priserna ökar

Konsekvenserna blir ökade foderpriser, stigande frakt- och foderkostnader, men också att djuren, alltså mjölkkor, köttdjur och hästar drabbas.

Enligt Kjell Ivarsson, växtodlingsexpert vid LRF, får de som bor i områden med brist försöka handla med andra delar av landet där det inte varit lika torrt.

– Annars kanske man kan lägga om sin foderstock. Då får man kolla med sin foderrådgivare vad som passar bäst, säger han till SVT Nyheter Öst.

Slakt sista utvägen

Vallfodret har en stark påverkan på mjölk-och köttproducenternas ekonomi och att ersätta med andra foder kan bli dyrt.

Slakt blir en sista utväg, vilket blir den enda utvägen för många lantbrukare. Men då tvingas lantbrukarna konfrontera de långa slaktköerna.

– Det är ju om man har djur som närmar sig slakt som det är ett alternativ. Men har man exempelvis hästar så fungerar inte det, säger Kjell Ivarsson, till SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Lång väntan på slakt här för att stanna

Läs mer om foderbristen i Land Lantbruk nr 11, som kommer på fredag.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen