Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 januari 2018

Dalsland tar saken i egna händer

BRÅLANDA.

När politikerna la ned naturbruksgymnasiet tog bygden saken i egna händer. Nu är målsättningen att skapa ett grönt kluster i Dalsland med bland annat utbildning på Nuntorp – och flera pusselbitar har redan fallit på plats.

FOTO: Göran Berglund

På grund av vikande elevantal stängde Västra Götalandsregionen tre av sex naturbruksgymnasier, däribland Nuntorp längs E45:an mellan Vänersborg och Mellerud. De tomma byggnaderna väckte tankar i både branschen och bygden.

– Det är oerhört viktigt att ungdomar får möjlighet att utbilda sig så att vi lantbrukare får en kompetensförsörjning, menar Richard Johansson, ekologisk nötköttsuppfödare och växtodlare i Erikstad.

Först var tanken att Hushållnings- sällskapet Väst skulle starta utbildning på skolan men planerna stupade på att Vänersborgs kommun inte ville köpa lokalerna. Då fick Richard ett telefon- samtal från Thomas Sylvesson, gris- uppfödare i närheten av Nuntorp.

Delade fastigheten

Förslaget gick ut på att de tillsammans skulle köpa fastigheten med 190 hektar åkermark och 50 hektar skog samt byggnader med en yta av 15 000 kvadratmeter. Prislappen landade på cirka 40 miljoner kronor.

– Åkern och skogen klarar vi av ganska bra och husen ser vi mer som möjligheter än problem, säger Richard Johansson.

Efter köpet beslutade Richard och Thomas att dela på fastigheten vilket har gjort att det i dag är Richard Johansson och hans fru Anna som bland annat står som ägare till alla byggnader. De gjorde detta med vetskapen om att företagarföreningen i Brålanda hade startat en projektgrupp med slutmål att skapa Gröna Klustret Dalsland. Gruppen leds av Lars-Göran Berg med mångårig erfarenhet som förvaltnings- chef i olika kommuner.

Fakta: Skola i över 70 år

– Gården Nuntorp på södra Dalboslätten köptes 1941 av dåvarande landstinget och blev 1944 lantmanna- och lanthushållsskola. 1971 blev den gymnasieskola fram till Västra Götalandsregionen stängde den våren 2016.

– Grisstallet är taget ur drift sedan många år. Det finns ett kostall med 60 platser och ett modernt häststall med 30 boxar, samt ett ridhus som har använts av den lokala ridklubben.

– Köpeskillingen var cirka 40 miljoner kronor. De årliga driftskostnaderna har tidigare legat på runt 2 miljoner kronor.

Förebilden är delvis Vreta Kluster i Östergötland, men blandningen av aktörer blir en annan. Utbildning, rådgivning och andra verksamheter inom de gröna näringarna ska ligga sida vid sida med maskinfirmor.

FOTO: Göran Berglund

Upplägget är att bilda en ekonomisk förening som äger ett driftsbolag i aktiebolagsform. Några pusselbitar är redan på plats sedan Swedish Agro Machinery och Andrésen Maskin beslutat att flytta till Nuntorp. I slutet av januari skickar Dinglegymnasiet AB, intresseföreningen som omstartade en annan av de nedlagda skolorna i regionen, in ansökan om att från hösten 2019 driva lantbruks- och hästutbildning.

– Redan när vi skickade in ansökan för Dingle samarbetade vi med Hushållningssällskapet Väst angående Nuntorp eftersom skolorna kompletterar varandra. Vi siktar på runt 30 elever första året på Nuntorp, säger Göran Holmberg, ordförande för Dinglegymnasiet.

Nu blir det också dags för bygdens folk att bekänna färg. Andelar för 600 000 kronor måste tecknas innan ansökan skickas in.

Fler hyresgäster behövs

Projektgruppen har förstås fler krokar ute både bland offentliga och privata aktörer som kan ha ett intresse av att etablera sig på området. Eftersom den årliga driftskostnaden ligger på uppemot 2 miljoner kronor är det viktigt för ekonomin att snabbt fylla på med hyresgäster.

– Målsättningen är att parallellt med olika utbildningar få till stånd en samverkan mellan företag där ett plus ett blir tre, säger Richard Johansson.

LÄS MER: Hoppas på minst 25 lantbrukselever på Nuntorp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen