Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juli 2019

Dammen blev en succé – nu vill bröderna bygga en till

För Wahlströms Mjölk & Maskin har skördarna ökat och bevattnandet blivit beroendeframkallande. Nu vill de bygga en ny damm på 200 000 kubikmeter på södra Öland.

 2015 byggde Mattias Wahlström och hans bros Christer Wahlström sin första damm och nu vill de bygga en till.
2015 byggde Mattias Wahlström och hans bros Christer Wahlström sin första damm och nu vill de bygga en till. FOTO: Tindra Englund

2015 byggde bröderna Wahlström i Skärlöv på södra Öland sin första bevattningsdamm. Dammen rymmer 100 000 kubikmeter och ligger 200 meter från havet.

– Här är det alltid torrt till extremt torrt så allt vatten gör skillnad, säger Mattias Wahlström.

Tanken har funnits länge

Tanken på att bygga en damm hade funnits länge, men det var först när markpriserna sköt i höjden som banken blev intresserad av att ge ett lån till en damm.

– Innan tyckte de att det var en bättre affär att köpa mer mark. Men det hjälper inte hur många hektar man har om det inte växer på dem, säger Mattias Wahlström.

Fakta: Wahlströms Mjölk & Maskin

· Bröderna Wahlström i Skärlöv är fjärde generationen på gården

· Gården har drygt 180 hektar åkermark.

· De har 140 mjölkande kor och cirka 450 djur totalt,

· De odlar även bruna bönor och lök.

Mångdubblad vallskörd

De grävde ut dammen under sommaren 2015 och bygget påbörjades i oktober, två månader senare stod dammen färdig.

– Sol har vi aldrig brist på så bevattningen har inneburit att vallskörden har mångdubblats. I vanliga fall kan vi ta en till två skördar men med bevattning kan vi ta fyra, säger Mattias Wahlström.

 Dammen byggdes hösten 2015 och rymmer 100 000 kubikmeter vatten.
Dammen byggdes hösten 2015 och rymmer 100 000 kubikmeter vatten. FOTO: Tindra Englund

Mer areal till grönsaker

En större skörd med mer jämn kvalité har inneburit att vallen tar mindre åkermark i anspråk. Men i stället för att utöka antalet djur har bröderna Wahlström valt att börja odla bruna bönor och lök.

– Med bevattningen säkrade vi foderskörden och frigjorde areal till grönsaksodling. Löken hade vi dessutom inte kunnat odla utan vatten, säger Mattias Wahlström.

Planer på en damm till

Han berättar att bevattnandet blivit beroendeframkallande för bröderna och att det känns tråkigt att de idag inte kan bevattna fullt ut eftersom vattnet i dammen inte räcker till. Därför vill de nu bygga ytterligare en damm på 200 000 kubikmeter.

– Vi har bytt till oss en del mark som ligger närmare gården vilket innebär att vi kommer ha runt 150 hektar som vi skulle kunna bevattna. Men då går det givetvis åt otroliga mängder vatten, säger Mattias Wahlström.

Byta mark

Han tror att fler hade tjänat på att byta åkermark med varandra för att möjliggöra bevattning.

– Om du får mark som du kan bevattna så blir du inte lika desperat efter ständigt mer åkermark och slipper lägga ut långa och kostsamma stamledningar eller sprida gödsel på vinst och förlust.

Fakta: Mattias bästa tips till dig som funderar på en damm:

· Om du kan bygga en damm – gör det.

· Det går åt otroligt mycket vatten om man vill bevattna fullt ut så bygg dammen dubbelt så stor eller tre gånger så stor som du tänkt från början.

· Försök hålla dig lugn i möten med Länsstyrelsen. Kom ihåg att det är långt från deras skrivbord till din åker. 

Krångligare process

Den här gången har de ansökt om att få bygga halva dammen på åkermark och halva på betesmark vilket gjort processen krångligare. Betesmarken de vill bygga på är dessutom klassad som Natura 2000. 

– Men vi ser inga andra alternativ om vi vill uppföra ytterligare en bevattningsdamm på vår fastighet, då hela fastigheten är insprängd i Natura 2000-området, säger Mattias Wahlström.

Tillstånd krävs

På grund av storleken på den nya dammen krävs ett tillstånd från Mark- och miljödomstolen, men i gengäld skulle de med totalt 300 000 kubikmeter vatten påverkas väldigt lite av klimatet och utan problem kunna överbygga de torkperioder som blivit allt vanligare.

– Från början var det vår förhoppning att kunna påbörja dammen redan till sommaren men nu verkar det som om att det dröjer kanske två år, om vi alls får dammen godkänd, säger Mattias Wahlström.

Läs mer: Nytt förslag på klimatanpassat regelverk för vattenuttagLäs mer: Han lever sin barndomsdröm

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen