Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 maj 2018

Daniel gör djurfoder av insekter – nu prisas han!

Daniel Nyere från Kenya driver sin egen fluglarvsfarm där han tillverkar djurfoder av insekter. Nu prisas han av organisationen Hand in Hand för sitt innovativa företag som inspirerar unga i ett land med stora sociala utmaningar.

 Daniel Nyere från Kenya prisas av organisationen Hand in Hand för sitt företagande. Tillsammans med sin mamma och två andra personer föder han upp fluglarver som blir till billigt kycklingfoder till de kenyanska lantbrukarna.
Daniel Nyere från Kenya prisas av organisationen Hand in Hand för sitt företagande. Tillsammans med sin mamma och två andra personer föder han upp fluglarver som blir till billigt kycklingfoder till de kenyanska lantbrukarna. FOTO: Hand in Hand

I byn Ruiru utanför Kenyas huvudstad Nairobi bor Daniel Nyere – 20 år och redan en kreativ egenföretagare. För förutom att studera vid lantbruksuniversitetet Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology producerar han djurfoder.

Men inte vilket djurfoder som helst, det är djurfoder med fluglarver som basinnehåll.

– Maggfeed Enterprises som företaget heter är ett litet företag och det vi gör är att vi tillverkar kycklingfoder och använder oss av fluglarver som källan till protein i fodret, säger Daniel Nyere när Land Lantbruk träffar honom i Stockholm.

Prisas av Hand in Hand

Daniel Nyere är i Stockholm eftersom han tilldelats Hand in Hand Youth Award som är en del i utvecklingsorganisationen Hand in Hands projekt ”Peace and Prosperity” där unga entreprenörer prisas för sina företagsinitiativ. Projektet är ett samarbete mellan Hand in Hand Sweden och Hand in Hand Eastern Africa.

Under veckan träffar Daniel och fem andra ungdomar entreprenörer och andra aktörer för att få nya erfarenheter och inspiration att ta med sig hem till Kenya.

– De har valts ut baserat på sin kreativitet och deras möjligheter att lyckas och Daniel är ett gott exempel och en väldigt god förebild för andra unga entreprenörer i Kenya, säger Håkan Jarlenius på Hand in Hand.

FOTO: Daniel Nyere

Larverna minskar konstanter för lantbrukare

Det nya fodret har potential att minska kostnaderna för lantbrukarna och samtidigt vara ett mer hållbart alternativ. Som kycklinguppfödare i Kenya är det vanligt att använda sig av foder baserat på fisk som proteinkälla. Men tillgången på fiskbaserat foder har successivt gått ner då tillgången på fisk minskat. Det har lett till höga kostnader för foder för många kycklingfarmare. Detta var en problematik som Daniel Nyere vill lösa för att underlätta för lantbrukarna.

– Jag insåg att jag kunde erbjuda ett billigare foder till lantbrukarna genom att byta fisken mot larver, säger Daniel.

Han berättar att lantbrukarna till en början varit lite tveksamma till att mata djuren med larver. Men när de inser att priset jämfört med fiskbaserat foder är upp emot 30 dollar lägre är de mer positiva.

Larverna har högre proteinhalt

Men förutom att larverna är billigare menar Daniel att det dessutom är mer näringsrika och att de sett att kycklingar som matas med larverna växer snabbare än kycklingar som får fiskfoder, även om skillnaden är marginell.

– En annan bra sak är att larverna är hållbara då de lever på bland annat matrester från hotell och slaktavfall från slakterier.

Blandas med solrosfrö

Daniel berättar att själva processen att framställa fodret är enkel. Larverna matas tills de har rätt storlek. Därefter torkas de, krossas och blandas med andra ingredienser som djuren behöver för att få i sig tillräckligt med näringsämnen, bland annat solrosfrön.

– Just nu säljer vi till småskaliga jordbruk för produktionen är fortfarande låg eftersom vår hantering fortfarande är manuell. Så just nu har vi större efterfrågan på produkterna än vad vi kan tillgodose, berättar Daniel Nyere och tillägger att han i dag har runt 35 till 40 kunder.

 Larverna i tillväxtstadium.
Larverna i tillväxtstadium. FOTO: Daniel Nyere

Vill mekanisera processen

Än så länge är företaget litet. Daniel har två personer som hjälper till med företaget men gör mycket av arbetet själv på sin fritid. Men inom ett par år hoppas Daniel kunna mekanisera delar av produktionen så att de kan producera mer än vad de gör i dag.

– Vi ska ansöka om medel från de lokala myndigheterna för att se om vi kan få pengar till mekaniseringen. Men än så länge har jag tre år kvar av min utbildning så innan jag är klar kommer det blir svårt att jobba heltid med företaget, säger han.

Fick inspiration från forskare på SLU

Efter att i veckan gjort studiebesök hos forskare på SLU som studerar just larver som foder till djur vill Daniel också se över vilken typ av larver som han använder.

– Det var väldigt intressant att träffa forskarna, de använder en annan typ av fluglarv som jag ska titta på om vi också kan använda för den växer långsammare och blir större än den vi använder, säger Daniel.

 Så här ser larverna ut när de är i lagom storlek för att torka och sedan krossa till mjöl.
Så här ser larverna ut när de är i lagom storlek för att torka och sedan krossa till mjöl. FOTO: Daniel Nyere

Mamma hoppar in och hjälper till

Att Daniel valt att ta fram just kycklingfoder är ingen slump. Han är uppvuxen med sina tre syskon och sin mamma på en kycklingfarm där hans mamma i dag har 500 kycklingar.

– Jag studerar ju på heltid så min mamma hoppar in och hjälper till med företaget när det behövs. Hon är väldigt stolt att det gått bra för företaget och använder själv fodret till sina kycklingar, säger Daniel.

LÄS OCKSÅ: Pengar för insektsforskning

”Insekterna är framtiden”

I EU och Sverige är insekter inte tillåtna i djurfoder. Daniel har dock en stark tro på att insekterna är framtiden och han är övertygad om att EU på sikt kommer att godkänna insekter i djurfoder, precis som det är i Kenya.

– Det tar lång tid, men jag tror att vi kommer att ändra inställningen till insekterna och att det kommer vara framtiden både som foder, men också som mat till människor, säger Daniel Nyere.

LÄS OCKSÅ: Insektsföretagen startklara när framtidens mat blir laglig

FAKTA: Hand in Hands ungdomsprojekt ”Peace and Prosperity” i Kenya

Sedan i oktober 2015 driver utvecklingsorganisationen Hand in Hand ett projekt i Kenya för att skapa bättre förutsättningar för landets ungdomar. Projektet som finansieras av Svenska Postkodlotteriet är ett samarbete mellan Hand in Hand Sweden och Hand in Hand Eastern Africa. Inom ramen för det treåriga projektet utbildar de 7000 unga kvinnor och män i entreprenörskap i syfte att förse dem med kompetens och motivation för att förändra sin livssituation.

Projektet i Kenya fokuserar också på att entreprenörskap ska vara ett prioriterat ämne i skolorna och varje år delas priset Hand in Hand Youth Award ut till entreprenörer med bäst företagsidéer. De som utses till vinnare av Hand in Hand Youth Award får besöka Stockholm under en vecka för inspiration och nya erfarenheter och bland annat besöka UF Mässan.

Hand in Hand, som arbetar med fattigdomsbekämpning, har en arbetsmodell som bygger på hjälp till självhjälp och som innehåller fyra steg – social mobilisering, utbildning i entreprenörskap, finansiering/sparande och expansion. Modellen har anpassats utifrån de lokala förutsättningarna i respektive verksamhetsland och på så sätt vill organisationen skapa förutsättningar för bestående förbättring och utveckling. Hittills har totalt 2,3 miljoner människor tränats i organisationens självhjälpsgrupper vilket genererat 3,4 miljoner jobb.

Läs mer om Hand in hands verksamhet här.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket bäddar för insekterLÄS OCKSÅ: Insektsföretag startar branschorganisationLÄS KRÖNIKAN: ”Det lär dröja innan vi äter insekter”

Relaterade artiklar

Till toppen