Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 januari 2018

Danielsson väntar på Facebooks förklaring

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) skulle ha varit blockerad från Facebook i en vecka, men beslutet upphävdes redan efter ett dygn. Han har fått en ursäkt, men ingen förklaring.

 Staffan Danielsson (C).
Staffan Danielsson (C). FOTO: Jörgen Hildebrandt

Med början vid lunchtid på onsdagen fick Staffan Danielsson, riksdagsledamot från Östergötland, besked att han inte fick göra delningar eller skriva kommentarer i Facebook-grupper, inte heller gå med i nya grupper.

Avstängningen skulle ha gällt i en vecka, men redan efter ett dygn ändrade sig Facebook. Då hade nyheten fått stor uppmärksamhet både i tidningar och i sociala medier.

”Misstag från vår sida”

”Jag beklagar att du råkade ut för en felaktig blockering på ditt konto. Det var ett misstag från vår sida som inte skulle ha hänt och vi ser allvarligt på det”, löd ursäkten från Janne Elvelid, som har titeln public policy manager.

Någon egentligen förklaring till det inträffade fick aldrig Staffan Danielsson. När Land Lantbruk söker Janne Elvelid hänvisar han vidare till sin kollega Peter Münster som uppges vara någon form av presskontakt.

Inte heller Peter Münster vill låta sig intervjuas utan nöjer sig med att skriva att ett fel har begåtts och att Facebook inte lämnar någon ytterligare information om orsaken.

Delar aktivt

Staffan Danielsson har som riksdagsman engagerat sig i flera kontroversiella frågor. Han har tagit upp trakasserierna av en minkuppfödare i en interpellationsdebatt med justitieminister Morgan Johansson och dagen innan avstängningen KU-anmälde han tre ministrar för deras hantering av åldersbedömningen av ensamkommande afghanska asylsökande.

Själv kan Staffan Danielsson bara spekulera i varför Facebook valde att blockera honom. En förklaring kan vara att hans höga aktivitet i form av delningar och inlägg aktiverade något spam-filter.

Men är du mer aktiv nu än vad du har varit tidigare?

– Nej, jag har precis samma aktivitetsgrad nu som jag haft i flera år. Det är heller aldrig någon administratör som har haft synpunkter på att jag skulle ha hållit en olämplig ton, säger Staffan Danielsson.

En annan tänkbar förklaring skulle kunna vara att Danielsson blivit massanmäld av personer som inte gillar hans åsikter.

– Facebook är grunden för nätsamtal i Sverige med 60 procent av befolkningen som användare och har därmed ett samhällsansvar. Facebook ska värna yttrandefriheten även om hot, hat och terror självfallet måste stängas ned direkt, säger Staffan Danielsson.

Han uppskattar att han har fått en oförbehållsam ursäkt, men vill fortfarande veta orsaken till att han blockerades.

– Nu har jag i egenskap av riksdagsman haft en gräddfil med tanke på den uppmärksamhet som saken fick i medier. Jag lider med dem som drabbas oförskyllt och som inte får någon kontakt med ansvariga på Facebook. Här måste Facebook bli bättre, menar Staffan Danielsson.

”Drar gränsen vid direkta hot”

Land Lantbruk ville också fråga varför Facebook tillåter den hatsida mot minkuppfödare som nu funnits i över en månads tid och där personer stämplas som mördare.

”Vi drar gränsen när det har övergått till mobbning av privatpersoner eller vid konkreta, direkta hot”, skriver Peter Münster i sin kommentar.

LÄS MER: Facebook stängde av riksdagspolitikern Staffan Danielsson (C)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen