Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 mars 2018

Danish Crown förbereder sig för tillväxt

Danish Crowns ledning ska shoppa loss rejält. Med över 6,5 miljarder svenska kronor i plånboken att spendera på företagsköp ska företaget växa starkt kommande år. Sverige pekas ut som en het marknad.

 Danish Crowns VD Jais Valeur.
Danish Crowns VD Jais Valeur. FOTO: Göran Berglund

Danish Crown har de senaste åren skaffat sig en välfylld plånbok och nu är det dags att växa genom företagsköp. Framför allt är siktet inställt på företag på att komma närmare konsumenterna med mer bearbetade produkter.

”Agerar där möjligheterna dyker upp”

Bondeägda Danish Crown är genom KLS Ugglarps AB, som även äger Dalsjöfors Kött, Sveriges största slakteriföretag och Sverige pekas tillsammans med Polen och Storbritannien ut som de hetaste marknaderna för kommande uppköp.

När det gäller uppköpsplanerna säger presschefen Jens Hansen att man nu går in i en ”konkret situation” men vad innebär vill han inte förtydliga.

– Vi letar efter företag innanför den strategi vi har sagt upp, men det handlar mer om att agera där möjligheterna dyker upp än att vi tittar på något speciellt.

Vad ser ni för möjligheter i Sverige?

– Vad vi tittar på och var vi tittar är något vi inte kommunicerar utåt. När det gäller hur vi ska utveckla våra svenska affärer kommunicerar vi om det när vi har något att berätta, säger Jens Hansen.

Det var i en intervju i danska tidningen Finans som Danish Crowns vd Jais Valeur offentliggjorde planerna på mer omfattande företagsköp. Då hade man i början av februari redan köpt polska Gzella som förädlar 6 000 ton kött i månaden och har 250 butiker, framför allt i norra Polen.

Ska utvecklas till matföretag

Han påpekade samtidigt att man har en välfylld kassa som ägarna gett klartecken till att använda. 4-5 miljarder danska kronor finns att spendera – runt 5,3 till 6,6 miljarder svenska kronor.

Målet med kommande uppköp är att stärka de senare leden i förädlingskedjan och att Danish Crown ska utvecklas mer mot ett matföretag.

– Det är betydligt bättre lönsamhet i i förädling än i slakt av grisar, säger Jais Valeur, som lovar de danska ägarna att intjäningsförmågan ska stärkas.

LÄS MER: Slakterikoncernen köper polskt bolag

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen