Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 augusti 2018

Danish Crown nyanställer efter japanskt EU-avtal

Ett nytt frihandelsavtal mellan EU och Japan öppnar dörrarna för många jordbruksprodukter. Slakteriet Danish Crown nyanställer 100 personer i Danmark för att ta sig in på den japanska livsmedelsmarknaden.

FOTO: Istock

Den danska svinköttproducenten ökar antalet anställda med 100 personer, nästan tio procent av personalstyrkan. Nyanställningarna sker på slakteriet i byn Blans mallen Danmark och Tyskland. Efterfrågan på danskt fläsk spås öka efter att tullarna har förhandlats bort i ett nytt frihandelsavtal mellan EU och Japan.

– Det är en väldigt glad nyhet. Det är alltid roligt att utvidga, säger Ole Carlsen, fabrikschef på Danish Crowns slakteri i Blans, till Danmarks Radio.

Kommunen hjälper

Bolaget tar hjälp av kommunen Sønderborg, där slakteriet, samt av arbetsförmedlingen. En grupp av flyktingar och kontantbidragstagare ska få de nya jobben.

– Det kan bli svårt att hitta 100 personer att anställa så vi samarbetar med andra söderjyska kommuner, säger Jan Prokopek Jensen (S), som är förman på arbetsmarknads och integrationsenheten i Sønderborg kommun,

Har utvecklats starkt

Enligt Ole Carlsen på Danish Crown har den japanska marknaden utvecklats starkt under senare år. I dagsläget har slakteriet i Blans cirka 1 00 medarbetare. Avtalet mellan EU och Japan tecknades i Tokyo i mitten av juli. Avtalet är det största hittills som EU har förhandlat fram och innefattar ett handelsområde med över 600 miljoner personer.

– I synnerhet har EU:s jordbrukssektor anledning att fira tillträdet till den enorma japanska marknaden med skydd av över 200 skilda livsmedel och drycker som champagne och parmaskinka, säger Cecilia Malmström, kommissionär med ansvar för handelsfrågor.

Många tullar försvinner

När så sker så undanröjs tullar motsvarande en miljard euro som EU-företag betalar vid export till Japan. Avtalen för ostar och vin försvinner, liksom för bearbetat griskött, medan tullarna för färskt kött minskas kraftigt. Avtalet ska godkännas av Europaparlamentet och kan träda i kraft under nästa år.

LÄS OCKSÅ: Uppåt för EU-export av jordbruksprodukter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen