Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 augusti 2017

Dansk bonde nobbade världsberömd Michelinrestaurang

Danska Noma har utsetts till världens bästa restaurang tre gånger. När de hörde av sig till ett småskaligt mejeri om varuprover trodde bonden att det rörde sig om bedragare.

 En av rätterna på Noma, i dess förra inkarnation. Ingedienser: Blomkål, tall, grädde och pepparrot.
En av rätterna på Noma, i dess förra inkarnation. Ingedienser: Blomkål, tall, grädde och pepparrot. FOTO: Mostphotos

I 13 år har Ryon och Lisbeth Petersen bedrivit en gårdsbutik och Danmarks minsta mejeri på Elmegården i södra Jylland. Där producerar de ost, smör och glass. Även om Ryon Petersen har levererat sina mejeriprodukter till ett besök av den danska drottningen och dessutom vunnit både guld, silver och brons på den danska mejeriutställningen var han minst sagt skeptisk när han fick e-post från någon som utgav sig vara den världsberömda Köpenhamnsrestaurangen Noma.

– Jag trodde först att det var ett spammejl från någon som var ute efter att hacka mitt konto. Så jag sa till min fru Lisbeth att hon bara skulle skriva tillbaka att om Noma ville ha några smakprov så fick de väl komma förbi Elmegården, säger Ryon Petersen till Ugeavisen.

Till parets stora förvåning stod plötsligt ett par av Nomas matspejare på gården en tid senare. De visade sig snabbt vara extra intresserade av det lilla gårdsmejeriets rökta ostar, som påminner om dem som åts under vikingatiden.

Noma, vars namn är en förkortning för nordisk mat, stängde tidigare i år. I december kommer restaurangen att återuppstå på ny adress, och fram till dess finkammar dess personal landet efter spännande råvaror och smakkombinationer. En första ost är skickad från Elmegården – om den kommer att ingå i den berömda restaurangens meny är ännu inte bestämt.

VIDEO: Nomas egna video på sökandet efter nya råvaror till restaurangen:

— Rene Redzepi (@ReneRedzepiNoma) 17 juli 2017

LÄS MER: Världens bästa restaurang vill servera svensk bäverLÄS MER: Arla satsar på rökt ostLÄS MER: Gotlands gårdsmejeri i konkurs

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen