Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 augusti 2019

Dansk ekofond disponerar över 100 miljoner för investeringar

Med ett kapital på över 100 miljoner kronor investerar Danmarks økologiske jordbruksfond (”ekofonden”) i lantbruk. Målet är ökad ekologisk produktion och enklare generationsskifte.

 Pilegården på södra Jylland är en av de lantbruk som har fått stöd av Ekofonden.
Pilegården på södra Jylland är en av de lantbruk som har fått stöd av Ekofonden. FOTO: Anders Ingvarsson

Fonden är ett samarbete mellan Danmarks naturskyddsförening och Ekologisk landsförening som består av ekologiska lantbrukare, 200 företag och även konsumenter. Bland företagen finns små grönsaksföretag men också giganter som Arla.

Ökad ekologisk produktion men också ett enklare generationsskifte ska bli resultatet av investeringarna.

Lån till låg ränta

I februari 2018 hade den danska motsvarigheten till naturskyddsföreningen tagit in drygt 30 miljoner danska kronor i riskkapital från företag, organisationer och privatpersoner. Med det i botten kunde man låna ytterligare pengar till låg ränta.

Ställts om

Sedan dess har en handfull gårdar köpts och ställts om till ekologisk drift. Gårdarna och marken arrenderas ut. De lantbrukare som arrenderar skriver på ett avtal som garanterar ekologisk eller biodynamisk produktion. Dessutom ställs ofta andra miljökrav.

Får köpa loss gården

Målet är att de som arrenderar ska kunna bygga upp ett eget kapital och efter några år köpa loss den gård de arrenderar. På så sätt får ”ekofonden” tillbaka sina pengar som kan investeras i nya projekt. Ett viktigt mål är att underlätta för generationsskiften och unga lantbrukare.

I mars i år hade ”ekofonden” köpt 393 hektar mark för 44 miljoner danska kronor.

Relaterade artiklar

Till toppen