Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 november 2017

Danska lantbrukare drabbade av översvämningar

I Danmark pågår just nu en utdragen tvist mellan Esbjergs kommun, Miljöstyrelsen och Kustmyndigheten om underhållet av Kongeåen i södra Jylland.

En tvist som leder till översvämning hos danska lantbrukare.

FOTO: Mostphoto

Den blöta hösten har orsakat stora problem för svenska lantbrukare både i norr och söder och i Norge har regn ställt till det för flera lantbrukare som drabbades av översvämningar i början av oktober.

Även i Danmark har vatten ställt till det för lantbruket där ån Kongeåen mellan Ribe och Esbjerg varit kraftigt översvämmat ända sedan september, rapporterar danska DR.

Tvist mellan myndigheter drabbar lantbrukare

Anledningen till att vattnet inte rinner undan från området är att det brister i underhållet av Kongeåen och dess åar, bäckar och vattendrag.

Just nu sker inte heller något underhåll då Esbjergs kommun, danska Miljöstyrelsen och danska Kustmyndigheten inte kan komma överens om vem som är ansvarig för underhållet – en tvist som går ut över de danska lantbrukarna i området som nu börjar bli alltmer desperata.

– Detta är oerhört viktigt för oss. Vi kan förlora upp emot 1000 hektar. Det är helt galet. Jag lever av mitt lantbruk och det går inte om vi inte blir av med vattnet, säger Henning Nielsen, en av de drabbade lantbrukarna till DR.

”Vi bryr oss inte bara det blir löst”

På måndag möter de tre aktörerna markägarna för att utreda hur man löser problemet här och nu men också på sikt, då området måste underhållas kontinuerligt.

– Vi bryr oss inte om ifall vattnet pumpas bort eller om det grävs bort. Våra medlemmar vill bara veta att det blir omhändertaget så att de kan bedriva lantbruk på sin mark. Kan de inte det så ska de ha rätt till kompensation, säger Niels Laursen, ordförande för danska Lantbrukarföreningen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen