Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 januari 2018

Danskt förslag om utrotning av vildsvin får stöd

Först motsatte sig det danska jägarförbundet förslaget om att utrota vildsvinsstammen i Danmark. Men nu har de beslutat att ställa sig bakom förslaget.

 Alla vildsvin i Danmark ska skjutas.
Alla vildsvin i Danmark ska skjutas. FOTO: Göte Eriksson / Naturfotograferna / IBL

Den danske miljö- och livsmedelsministern Esben Lunde Larsen föreslog nyligen att hela den danska vildsvinsstammen ska utrotas. Bakgrunden till detta är hotet från den afrikanska svinpesten, som skulle få enorma konsekvenser för grisnäringen om den drabbade Danmark.

– Vildsvin sprider svinpest, och därför måste de bort. De kan smittas med livsmedelsrester från svinpestländer och då infekterar de varandra, säger miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen.

Informationskampanj

Han menar att vildsvin som lever fritt i den danska naturen måste dödas och avlägsnas så snabbt som möjligt, och en stor informationskampanj om att livsmedel kan vara smittobärare måste riktas till medborgarna.

Nya regler för jakt

Jägare ska få nya möjligheter att jaga vildsvinen på danska landsbygden. De får skjutas upp till en och en halv timme före och efter soluppgång och solnedgång. Jägare uppmanas att använda artificiellt ljus, skjuta på foderplatser och från jaktkurar. Naturbyrån ska även undersöka möjligheterna till att sätta ut fällor som kan fånga flera vildsvin åt gången.

Ställer sig bakom

Efter att ha varit mot förslaget har nu Danmarks Jägarforbund beslutat sig för att ställa sig bakom ministerns förslag, enligt Danska jägarförbundet.

– Danmarks jägareförbunds inställning till vildsvin är tydligt. Vi önskar en vild och växande befolkning av vildsvin i Danmark, eftersom det är en inhemsk art på den danska landsbygden, säger Jägarförbundets ordförande, Claus Lind Christensen, och fortsätter:

”Extraordinärt tillstånd”

– Eftersom den nuvarande situationen anses vara ett extraordinärt tillstånd kommer detta att utvärderas regelbundet av Danmarks Jägarforbund. Till följd av Esben Lunde Larsens – och därmed samhällets – rekommendation till de danska jägarna att bekämpa vildsvin på dansk mark, kommer vi därför uppmana de danska jägarna att följa denna rekommendation, säger han.

Tvångsrening kan krävas

Förutom att intensifiera jakten av vildsvin kommer det danska livsmedelsverket att än mer noggrant kontrollera om transportörerna följer reglerna för rengöring och desinfektion efter transport av klövdjur, delvis genom fysisk inspektion av lastbilar. Livsmedelsverket förbereder sig också på att kräva tvångsrening och desinfektion av djurtransportfordon vid gränsen om sjukdomen kommer närmare den danska gränsen.

Läs mer: Tyska bönder kräver att 70 procent av vildsvinen skjutsRunt 100 vildsvin skjutna i storjaktAfrikansk svinpest är stora skräckenPREMIUM. Utbrott bland svenska vildsvin värsta scenariot

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen