Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 juni 2018

Danskt ja till stängsel mot vildsvinen

Danmark beslutade i dag att bygga ett upp emot 70 km långt viltstängsel vid gränsen mot Tyskland för att hindra den afrikanska svinpesten att ta sig in i landet.

FOTO: Mostphotos

Danska folketinget beslutade i dag att ett stängsel mot vildsvin ska sättas upp mot gränsen till Tyskland för att stoppa den afrikanska svinpesten att sprida sig till Danmark. Det skriver danska Miljö- och livsmedelsdepartementet i ett pressmeddelande.

– Om afrikansk svinpest når Danmark, kan vi räkna med att export på upp emot 11 miljarder kronor går förlorat. Därför gör vi allt vi kan för att förhindra det, säger miljö- och livsmedelsminister Jakob Ellemann-Jensen i pressmeddelandet.

Flera åtgärder antogs

Förslaget antogs med 77 röster för och 21 röster emot. Men staketet är inte den enda åtgärden man sätter in. Man antog också ett förslag om höjda böter för åtgärder som riskerar att den afrikanska svinpesten sprids, som till exempel slarv med rengöring av djurtransporter. Samtidigt möjliggör man för jakt av vildsvin dygnet runt och inleder en informationskampanj för att informera om riskerna med smittspridning via matavfall.

– Regeringen sätter också press på EU för att starta ett paneuropeiskt initiativ. Så vi använder hela paletten, säger Jakob Ellemann-Jensen.

Kostnad på 70 miljoner

Stängslet kommer att bli 68 km långt, 1,5 meter högt och gå ungefär 50 centimeter ner i jorden. Kostnaden för stängslet uppskattas till 70 miljoner danska kronor, rapporterar Jydske Vestkysten.

LÄS MER: Ytterligare ett land drabbat av svinpestLÄS OCKSÅ: Danmark ska stoppa svinpesten med stängselLÄS MER: Bucht: Förslaget om vildsvinskött är intressant

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen