Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 januari 2018

Därför får inte svenska bönder EU-stöd

De svenska bönderna drabbades inte i samma utsträckning av inställd höstsådd som de finska och baltiska bönderna, därför menar LRF att EU-stödet inte blev aktuellt.

 Skörd i blötväder i Västerbotten.
Skörd i blötväder i Västerbotten. FOTO: Rolf Segerstedt

Tidigare i veckan skrev Land Lantbruk om att finska och baltiska bönder får ersättning från EU för att täcka delar av förlusterna efter förra årets dåliga skörd.

Enligt LRF kom de svenska bönderna inte i fråga för EU-stödet som de finska och baltiska bönderna fick, eftersom det endast rörde bönder som haft skördebekymmer och inte kunnat höstså.

”Lite höstsådd i norr”

– I Sverige förekommer höstsådd i mycket liten omfattning i norra Sverige där skördeförlusterna varit störst. Sedan kan man notera att den finska spannmålsskörden totalt sett blev dålig 2017 medan helhetsbilden i Sverige var bättre. Men många lantbrukare i norra Sverige drabbades hårt, säger Lars-Erik Lundkvist, LRF.

Utan framgång

LRF drev frågan, både i Sverige och i Bryssel, om att lantbrukare som inte kunnat skörda borde få ersättning, men utan samma framgång som de finska kollegorna.

– Den politiska samsynen om jordbrukets betydelse är fortsatt bättre i Finland än i Sverige. Men den nationella livsmedelsstrategin borde förbättra läget även i Sverige, säger han.

Finska bönder får ersättning från EUSkörd för miljoner förstörd i norrPremium: Dåligt väder så in i norden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen