Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 december 2019

De är nominerade till årets omställare

Magnus Webe, som tillsammans med sin fru Carolina driver bland annat Kravcertifierad kycklinguppfödning utanför Linköping, är nominerad till priset Årets Omläggare, vilket delas ut på Ekogalan i januari.

 Magnus och Carolina Webe med barnen Liam som håller i Minou samt Amilia till höger. I syskonskaran ingår också storebror Linus som inte är med på bilden.
Magnus och Carolina Webe med barnen Liam som håller i Minou samt Amilia till höger. I syskonskaran ingår också storebror Linus som inte är med på bilden. FOTO: Privat

Hur värderar du nomineringen?

– Det var överraskande och väldigt smickrande. I bland läser man i tidningen om personer som är nominerade till fina priser men jag har nog aldrig tänkt att vi skulle kunna stå där. Det är roligt, säger Magnus Webe.

Ni tillämpar alltigenom ekologiska metoder i Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård på Ånestad Lillgård. Berätta om verksamheten.

– Vi har flera ben att stå på och arbetar småskaligt. I grunden har vi lantbruket med 50 hektar åkermark och så har vi en liten besättning dikor som vi till stor del försöker sälja i köttlådor direkt till kund. 2010 byggde vi ett växthus där vi odlar tomater och lite gurka. Kycklingstallet kom till förra året sedan Reko Gårdar frågat om vi ville bli uppfödare åt dem. Kycklinguppfödningen blir störst sett till omsättningen.

Vad är målsättningen med kycklingproduktionen?

– Att producera en kyckling av god kvalitet och med god djurhållning. Det är en uppfödning vi trivs med och det finns en kundkrets som är villig att betala för kvaliteten. Vi ser också till helheten på gården och att vi får ett bra kretslopp med gödsel. Det är inte alltför lätt att hitta bra ekogödsel till ett vettigt pris.

Har du varit på Ekogalan tidigare?

– Nej, faktiskt inte. Men det jag har hört är att det är en avslappnad och trevlig tillställning.

FAKTA: Nominerade till Ekogalan

Ekogalan äger rum i Stockholm den 30 januari 2020. Priser delas ut i tre kategorier med tre nominerade i varje kategori.

Årets Omläggare:

Carolina och Magnus Webe, Linköping, kycklinguppfödning.

Molly Rygg och Jonas Fredholm, Slättåkra, frukt, grönsaker, örter, blommor och ägg.

Therese Håkansson och Peter Andersson, Borlänge, lammproduktion.

Årets Ekoinnovatör:

Martin Beck – dansk rådgivare boende i Tyskland.

Nordisk Råvara – startades 2016 av Thomas Erlandsson och Gunnar Backman för att utveckla det växtbaserade matutbudet.

Splendor Plant – norra Skandinaviens största plantskola.

Årets Ekobutik:

Lidl Växjö.

Ica Kvantum Kungsbacka.

Hemköp Hornstull, Stockholm.

LÄS MER: Eko viktigt i hållbar utveckling

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen