Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 december 2017

De gjorde störst avtryck 2017 – hela listan

Här årets alla placeringar i Land Lantbruks 50-lista.

 Henric Skane.
Henric Skane. FOTO: Øyvind und

1. Henric Skane, 45 år, skogsägare, Kristinehamn

Den vägledande domen i bombmurklemålet är inte bara en seger för skogsägaren Henric Skane utan en seger för alla markägare. Domen slår fast att artskyddet inte får försvåra för pågående markanvändning.

 Sven-Erik Bucht.
Sven-Erik Bucht. FOTO: SÖREN ANDERSSON, fri publicdering

2. Sven-Erik Bucht, 58 år, landsbygdsminister, Haparanda

Lyckades till sist baxa livsmedelsstrategin genom riksdagen. Det blåser medvind när svenska bönder äntligen har politikerna i ryggen. Trots en hjärtinfarkt har ministern fortsatt sitt flitiga turnerande på landsbygden.

 Karolina Skog.
Karolina Skog. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

3. Karolina Skog, 41 år, miljöminister, Stockholm

Miljöminister som i höstbudgeten presenterade förslaget om att hela Sverige ska nyckelbiotopsinventeras. Den omstridda Artskyddsförordningen vill hon inte se över men i EU röstade hon till slut ja till en glyfosatdispens.

 Herman Sundqvist.
Herman Sundqvist. FOTO: Mats P. Ostelius

4. Herman Sundqvist, 54 år, generaldirektör, Luleå

Skogsstyrelsens generaldirektör var ytterst ansvarig för beslutet om att pausa nyckelbiotopsinventeringen i nordvästra Sverige. Beskedet möttes av raseri och svekdebatt från miljörörelsens sida.

 Ingrid Eilertz.
Ingrid Eilertz.

5. Ingrid Eilertz, 54 år, chefsveterinär, Skövde

Jordbruksverkets chefsveterinär bär ansvaret för de ändringar i djurskyddsföreskrifterna som bland annat tillåter tidigare avvänjning av smågrisar. Föreskrifterna, som trädde i kraft den 1 december, har vållat het debatt.

 Maycon Vinborg och Emma Jönsson.
Maycon Vinborg och Emma Jönsson. FOTO: RICKARD NILSSON

6. Maycon Vinborg och Emma Jönsson, 29 respektive 20 år, Hörby

Årets Anders Wall-stipendiat med sambo visar att får kan vara lönsamt och driver på utvecklingen inom svensk fårnäring. Under året har de öppnat seminstation, hållit öppet hus med internationella föreläsare och varit involverade i införsel av nya fårraser.

 Staffan Andreasson.
Staffan Andreasson. FOTO: Anders Ingvarsson

7. Staffan Andreasson, 66 år, mjölkbonde, Perstorp

Skapade ny praxis när han bestred sitt djurförbud och vann en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen mot länsstyrelsen. Ska djurförbud utfärdas måste det i fortsättningen vara proportionerligt till förseelsen.

 Helena Jonsson.
Helena Jonsson. FOTO: Ann Lindén

8. Helena Jonsson, 52 år, landshövding, fd LRF-ordförande, Tranås

Hon var nominerad till en riksdagsplats med planer på att fortsätta driva de gröna näringarnas frågor i ett nytt sammanhang. Men det blev en kort sejour i partipolitiken när hon lite överraskande i stället utsågs till Jönköpings läns landshövding.

 Therese och Emil Olsson.
Therese och Emil Olsson. FOTO: Henrik Dammberg

9. Therese och Emil Olsson, 35 år, lantbrukare, Töreboda

Paret som har skapat en mötesplats för det ekologiska lantbruket med Slätte Ekodagar. De driver en av landets största ekogårdar och har belönats med priset Årets spjutspets 2017.

 Toni Petersson.
Toni Petersson. FOTO: Anders Ingvarsson, fri publicering

10. Toni Petersson, 50 år, VD, Höllviken

Efter förlusten i marknadsdomstolen är Oatlys VD åter i hetluften. Med sedvanligt kaxigt tilltal har han kritiserat bidrag till skolmjölk i reklam för den egna havredrycken. Beta kan väl hästar och får göra, tycker han.

FAKTA: Så gjorde vi vår 50-lista

På Land Lantbruks 50-lista finns de som gjort störst avtryck inom de gröna näringarna under året. Ett avtryck kan vara såväl uppfriskande som upprörande.

Land Lantbruk har följt nyhetsflödet och rankat årets händelser och prestationer.

Vilka som slutligen kvalade in på listan redovisar vi i dag.

 Emilia Astrenius Widerström.
Emilia Astrenius Widerström. FOTO: Göran Berglund

11. Emilia Astrenius Widerström, 28 år, ordförande, Moholm

LRF Ungdomens nya ordförande är en rockabillytjej som vill utmana den stereotypa bilden av en lantbrukare. Hon driver bland annat frågor kring hur unga ska komma in i näringen och har talat sig varm för svenskt lantbruk i SVTs ”Köttets lustar”.

 Stefan Löfven.
Stefan Löfven. FOTO: Marie Birkl

12. Stefan Löfven, 60 år, statsminister, Stockholm

Han har turnerat i landsbygden och var på plats i Lidköping då regeringen lade fram en handlingsplan för livsmedelsstrategin. Senare lyfte han klyftan mellan stad och land i regeringsförklaringen och har också skapat avtal för matexport till Kina.

 Fredrick Federley.
Fredrick Federley. FOTO: Urban Brådhe

13. Fredrick Federley, 39 år, politiker, Björbo

Centerpartisten som bland annat baxat igenom LULUCF i EU-parlamentet till ett mer skogsbruksvänligt förslag. ”Vi har fått bort den skrivning som kunde tolkas som avverkningstak. Svensk skogspolitik är fortfarande nationell” sa han när det blev klart.

 Annika Bergman och Matilda von Rosen.
Annika Bergman och Matilda von Rosen. FOTO: Pressbild

14. Annika Bergman och Matilda von Rosen, 51 år respektive 45 år, företagare, Morup och Axvall

I svallvågorna av Metoo-debatten skapade de tillsammans uppropet om sexuella övergrepp och trakasserier inom de gröna näringarna – #skiljagnarnafrånvetet. Drygt 1 000 kvinnor har skrivit på uppropet.

 Nils Leine.
Nils Leine. FOTO: Ann Lindén

15. Nils Leine, 48 år, advokatfiskal, Stockholm

Advokatfiskalen vid Kammarkollegiet som processat mot småskalig vattenkraft. Har JO-anmälts av vattenkraftsägare, i väntan på utslaget driver han i stället statens intressen i mål om fjällnära skog.

 Palle Borgström.
Palle Borgström. FOTO: Maria Törner

16. Palle Borgström, 56 år, Älvängen, förbundsordförande

Palle Borgström har stått pall i snålblåsten. Inför valet av ny LRF-ordförande ifrågasattes hans kandidatur från flera håll. Men han valdes enhälligt och har sedan dess styrt organisationen framåt.

 Tina-Marie Qwiberg.
Tina-Marie Qwiberg. FOTO: Trons

17. Tina-Marie Qwiberg, 59 år, producent, odlare och krögare, Rone

Hennes film ”Sista skörden”, som sändes i SVT, väckte debatt under våren. Många lantbrukare var skeptiska till hennes slutsatser. Med sin familj driver hon också restaurang och gästgiveri Gula Hönan på Gotland.

 Sven Olov Karlsson.
Sven Olov Karlsson. FOTO: Christel Lind

18. Sven Olov Karlsson, 46 år, Stockholm, författare

Författare och journalist med rötter i Norberg. Själv skogsägare i området skildrade han den förödande skogsbranden i Västmanland 2015 i den Augustnominerade boken ”Brandvakten”. Boken belönades med LOs kulturpris.

 Niclas Pettersson.
Niclas Pettersson. FOTO: LRF Konsult

19. Niclas Pettersson, 51 år, minkuppfödare, Falkenberg

Trots att han har fått utstå omfattande trakasserier från djurrättsaktivister står han upp för sin verksamhet på minkgården norr om Falkenberg. ”De får inte driva igenom att jag ska lägga ner”, har han sagt.

 Axel Nordmark.
Axel Nordmark. FOTO: Ann Lindén

20. Axel Nordmark, 41 år, jurist, Lindesberg

Juristen på LRF Konsult som med full kraft drev målen om bombmurkla och lavskrika, arter som stoppade skogsavverkningar. Hans arbete ledde till en viktig seger för skogsägarna och äganderätten i stort.

 Ardalan Shekarabi.
Ardalan Shekarabi. FOTO: Lars Hagberg

21. Ardalan Shekarabi, 39 år, civilminister, Knivsta

Han är beredd att skärpa lagstiftningen för att få offentliga kök att servera mer svensk mat. Ministern fortsätter jobba för att den nya lagen om offentlig upphandling ska få positiv effekt på svensk nötköttsproduktion.

 Jytte Guteland.
Jytte Guteland. FOTO: Ann Lindén

22. Jytte Guteland, 38 år, EU-parlamentariker, Stockholm

Hon är S-parlamentarikern som röstade emot sin grupp när den krävde stopp för grödbaserad etanol 2030. I miljöutskottet profilerar sig Jytte Guteland mer och mer i jordbruksfrågor.

 Sven Erik Hammar.
Sven Erik Hammar. FOTO: Johan Wahlgren

23. Sven Erik Hammar, 51 år, Funäsdalen

Ordföranden i LRF Skogsägarna och privatskogsbrukets främsta företrädare har haft fullt upp under 2017. Året har bjudit på mycken dramatik kring skogsbrukets frågor, här har Sven Erik Hammar haft en nyckelroll.

 Fredrik von Arnold.
Fredrik von Arnold.

24. Fredrik von Arnold, 68 år, lagman, Uppsala

Förra året tog han över utredningen av skogsvårdslagen efter sparkade utredaren Charlotta Riberdahl. Efter många förseningar kom till sist utredningen, men varken skogsbruket eller miljörörelsen blev nöjda med resultatet.

 Po Tidholm.
Po Tidholm.

25. Po Tidholm, 46 år, landsbygdsdebattör, Trönödal

Han ser klyftan mellan stad och land ur ett större perspektiv och sätter frågan i rampljuset med sin bok ”Läget i landet”. En bok om periferi, politik och varför landsbygdsfrågan är så viktig.

 Henrik Schyffert.
Henrik Schyffert.

26. Henrik Schyffert, 49 år, komiker, Stockholm

Blev utmanad av sin son och köpte två grisar som installerades i vardagsrummet mitt i Stockholm. Allt i syfte att i SVTs program ”Köttets lustar” granska sitt eget köttätande samt dagens djuruppfödning.

 Kristina Yngwe.
Kristina Yngwe. FOTO: Fredrik Hjerling

27. Kristina Yngwe, 34 år, riksdagsledamot, Ystad

Centerpartisten, och LRF Ungdomens f d ordförande talar sig varm för frågor kring de gröna näringarna. Nu är hon aktuell med en riksdagsmotion med krav på lagändring så att det blir förbjudet att demonstrera vid enskilda djurägares gårdar.

 Johanna Sandahl.
Johanna Sandahl.

28. Johanna Sandahl, 44 år, ordförande, Hägersten

Naturskyddsföreningens ordförande tog till stora ord när Skogsstyrelsen beslöt att pausa inventeringen av nyckelbiotoper i norr ”Ett av de största sveken mot naturvården vi sett i Sverige på länge” sa hon.

 Tor Norrman och Roland Norrman-Svensson.
Tor Norrman och Roland Norrman-Svensson. FOTO: Pax Engström Nyström för Resumé

29. Tor Norrman och Roland Norrman-Svensson, 61 respektive 65 år, mathantverkare, Föllinge

Med sitt Skärvångens Mejeri rodde de hem 13 medaljer, av vilka 8 guld, på SM i mathantverk och satte på så vis fjällbyn Skärvången på kartan. För byn med 50 invånare är mejeriet en stor och viktig arbetsplats.

 Björn Larsson.
Björn Larsson.

30. Björn Larsson, 61 år, marknadschef, Stockholm

I fjol utsågs han till Sveriges bästa marknadschef. I år fick Coop däng av patent- och marknadsdomstolen för sin kampanj Ekoeffekten. I kampanjen påstods att ekologisk mat kan minska halter av bekämpningsmedel i kroppen.

 Agneta Westerberg.
Agneta Westerberg. FOTO: Rolf Segerstedt

31. Agneta Westerberg, 53 år, avdelningschef, Stockholm

Har gett Kemikalieinspektionen nya perspektiv över nationsgränserna och bromsat myndighetens tidigare ambition att skapa svenska särregler. Det har bidragit till svenska spelregler som mer liknar dem i grannländerna i EU.

 Maj-Britt Lindberg.
Maj-Britt Lindberg. FOTO: Ann Lindén

32. Maj-Britt Lindberg, 70 år, byålderman, Sävar

Vissa frågor är värda att kämpa för. Denna byålderman i Ivarsboda by har efter 30 års kamp fått reservatsersättningen till traktens skogsägare tiodubblad. På köpet har hon nästan fått juristkompetens.

 Lena Ek.
Lena Ek. FOTO: Ann Lindén

33. Lena Ek, 59 år, ordförande, Valdemarsvik

Södras ordförande fick EUs jordbruks­kommissionär att besöka en svensk skogsägare. ”Intressant att få en inblick i skogens stora betydelse för svensk ekonomi och för miljön” sa Phil Hogan under besöket i en halländsk skog.

 Mikael Bäckström.
Mikael Bäckström. FOTO: Andreas Schaad

34. Mikael Bäckström, 55 år, mjölkbonde, Aneby

Hotade att lämna LRFs förbundsstyrelse när han inte fick bli ordförande i Mjölkdelegationen. Än sitter han kvar i förbundsstyrelsen men i vår lämnar han uppdraget som regionordförande i Jönköping.

 Ferry Svan.
Ferry Svan. FOTO: leif jäderberg

35. Ferry Svan, 21 år, idrottsman, Vansbro

Med vinnarskalle som pappa Gunde har han valt yxa och motorsåg i stället för skidor och stavar. I år tog han en totalseger i Rookie-VM i timbersport. ”Jag är bäst i familjen, inget snack”, har han sagt.

 Jan-Erik Hansson och Henrik Rosenqvist.
Jan-Erik Hansson och Henrik Rosenqvist. FOTO: Ann Lindén

36. Jan-Erik Hansson och Henrik Rosenqvist, 54 respektive 28 år, mjölkbönder, Vallsta

Bönderna som satsat i en tid då många andra tappat hoppet. Deras jättein­vestering med ombyggnation av stallar och inköp av 18 mjölkrobotar har satt Vallens gård på kartan som Nordens största robotgård.

 Johan Rockström.
Johan Rockström. FOTO: Lovisa SVenn

37. Johan Rockström, 52 år, miljöprofessor, Vaxholm

Årets SLU-alumn arbetar på bred front med globala miljö- och hållbarhetsfrågor. Han menar att Sverige är ett föregångsland för övriga världen och i somras manade han: ”Respektera svenska bönder. De är några av världens bästa.”

 Martin Moraeus.
Martin Moraeus. FOTO: Fotograf Åke Karlsson

38. Martin Moraeus, 38 år, regionordförande, Orsa

LRF Dalarnas ordförande som valdes in i riksförbundsstyrelsen i maj fortsätter att förmedla mycket klokskap och egna tankar i bloggen ”Bonde på riktigt” på land.se där han når en bred krets av läsare.

 Magnus Oscarsson.
Magnus Oscarsson.

39. Magnus Oscarsson, 47 år, riksdagsledamot, Ödeshög

KD-politiker som engagerar sig i gröna frågor. I år har han arrangerat Lantbrukets dag inför en fullsatt sal i riksdagen. Där lovade han att arbeta för att få bort klassningen av jordbruket som miljöfarlig verksamhet i Miljöbalken.

 Ulf Edsfors.
Ulf Edsfors. FOTO: Privat

40. Ulf Edsfors, 50 år, rådman, Orsa

Domaren i Mora tingsrätt som tar djurägares rättigheter på allvar har under hösten kritiserat både länsstyrelse och förvaltningsdomstolar för deras förfarande i ett ärende om omhändertagande av får.

 Helena Röcklinsberg.
Helena Röcklinsberg. FOTO: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

41. Helena Röcklinsberg, 48 år, forskare, Kolmården

Universitetslektorn stod i täten och kallade Jordbruksverkets remissförfarande för skendemokrati och varnade för tjänstemannastyre när en rad svenska forskare kritiserade SJVs arbete bakom de nya djurskyddsreglerna.

 Jens Assur.
Jens Assur. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

42. Jens Assur, 47 år, filmskapare, Stockholm

Filmskapande fotograf som skildrade bondelivets mörka sidor i filmen ”Korparna”, baserad på Tomas Bannerheds roman om en småbrukarfamiljs slit på en arrendegård i Småland.

 Christian Rimpi.
Christian Rimpi. FOTO: Sofia Weimarck

43. Christian Rimpi, 37 år, förvaltare av Jokkmokks allmänning

Röt till mot statens skydd av skogar i norr. ”När är det nog?” undrade han, halva Jokkmokks areal är redan skyddad. Nu tar han säte i det nya förbundet för allmänningsskogar som ska ge inlandsskogsbruket en starkare röst.

 Per Pettersson.
Per Pettersson. FOTO: Helena Wennström

44. Per Pettersson, 53 år, regionordförande, Hölö

LRF Mälardalens ordförande representerar bonden vid sammankomster för vegetarianer, veganer och djurrättsaktivister. På Vegfest Västerås deltog han i paneldebatter om veganism och djurhållning.

 Marianne Eriksson.
Marianne Eriksson.

45. Marianne Eriksson, 64 år, Ås

Trots att hon pensionerats från jobbet som kommunikatör på LRF Skogsägarna fortsätter hon att aktivt delta i debatten. Via Twitter, Facebooksidan ”Vi som gillar skog” och den egna bloggen för hon ut skogsfrågor i ett stort nätverk.

 Joacim Rickling.
Joacim Rickling. FOTO: Marie Henningsson

46. Joacim Rickling, 26 år, lantbrukare, Bålsta

Lantbrukaren från TV-programmet ”Bonde söker fru” satte rekord i antal kärleksbrev. På bara två dagar dråsade det in 1 500 brev till den unge spannmåls­odlaren, det största antalet i programmets historia.

 Mikael Wik.
Mikael Wik. FOTO: IBL Bildbyrå

47. Mikael Wik, 47 år, lantbrukare, Adelöv

Denna landsbygdsentreprenör, lantbrukare och skogsägare som bidrar till omställningen till förnybar energi tilldelades Guldyxan på Elmia Wood. Han förser både den egna gården och kringliggande bygd med energi från sin vedpanna.

 Rebecka Le Moine.
Rebecka Le Moine.

48. Rebecka Le Moine, 27 år, biolog, Linköping

Hon är initiativtagaren till Biologiska mångfaldens dag och Östergötlands skogsgrupp som inventerar skog. För sitt arbete med FNs internationella dag för biologisk mångfald har WWF utsett henne till årets miljöhjälte.

 Gunnar Andersson.
Gunnar Andersson.

49. Gunnar Andersson, 60 år, mjölkbonde, Hajom

Bonden som räddade samtliga av sina 80 kor ur en brinnande ladugård och hyllades av räddningstjänsten.

 Åsa Domeij.
Åsa Domeij. FOTO: Ulf Aronsson

50. Åsa Domeij, 55 år, hållbarhetschef, Uppsala

Axfoods hållbarhetschef är den drivande kraften bakom satsningen där kött och vegetariskt samsas på butikshyllorna.

BUBBLARE

Personer strax utanför listan som kanske tar klivet in 2018.

 Adam Aljaraidah.
Adam Aljaraidah. FOTO: Åsa Evertsdotter

Adam Aljaraidah, 26 år, VD, Stockholm

CEO för Virkesbörsen, vill bringa ordning i ”träddjungeln” med en ny sajt som gör virkesmarknaden transparent. Skogsägarna kommer att förvånas över hur mycket priset kan skilja på marknaden, tror männen bakom sajten.

 Jan-Olof Östling.
Jan-Olof Östling.

Jan-Olof Östling, 69 år, skogsägare, Sveg

Ville avverka fjällnära skog i Härjedalen. Skogsstyrelsen sa stopp men Jan-Olof Östling har inte gett upp. Fallet har nu drivits ända till Högsta domstolen och beslut väntas under vintern.

 Niklas Ericson och Joel Glemne.
Niklas Ericson och Joel Glemne.

Niklas Ericson och Joel Glemne, 27 och 26 år, ingenjörer, Västerås och Linköping

De båda ingenjörerna är grundare av Skira, ny tjänst för att hjälpa lantbrukarna till bättre insyn i spannmålsmarknaden. Med några få klick kan man få information om priser på olika grödor.

 Linda Berglund.
Linda Berglund. FOTO: ©Foto: Johanna Norin

Linda Berglund, 44 år, seniorrådgivare, Stockholm

WWF-rådgivaren med rötter utanför Lycksele säger sig ”Driva på för att få till en ny skogspolitik inom naturens gräns” och uttalar sig allt oftare i skogsfrågor. Henne lär vi höra mer av framöver.

 Anders och Maria Wågberg.
Anders och Maria Wågberg.

Anders och Maria Wågberg, 52 och 53 år, får- och nötköttsproducenter, Värmdö

När arbetsmiljöverkets beslut stred mot djurskyddslagen och var grundat på ett besök på Skansen satte de ner foten. ”Jag är så trött på den eviga kampen mot okunnig myndighetspersonal” sa Anders Wågberg. Målet ligger fortfarande i rätten.

LÄS MER: Fick rätt och blev nummer ett – han besegrade svamp och statLÄS MER: Kommentar: ”Segern i skogen även en vinst för lantbruket”SE FILM: ”Positiv respons när man sätter mot staten”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen