Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 oktober 2018

De gör chicken nuggets av en fjäder

Har du hört uttrycket "En höna av en fjäder"? Det har ett företag i USA gjort verklighet av - de har skapat chicken nuggets av fjädrar i stället för kött.

 Ett företag i USA har lyckats skapa chicken nuggets av kycklingfjädrar i stället för kött.
Ett företag i USA har lyckats skapa chicken nuggets av kycklingfjädrar i stället för kött. FOTO: Istock

På en kycklingfarm i närheten av labbet där det nyskapande matfenomenet skapats sprätter ägaren till fjädern runt, i stället för att ha slaktats och fått köttet sammanpressat till de friterade läckerbitarna. Det låter som science fiction, men San Francisco-baserade företaget Just har lyckats att göra chicken nuggets från kycklingfjädrar, rapporterar brittiska BBC.

”Smakar precis som kyckling”

Tillväxten äger rum i en bioreaktor, där man använder ett protein för att få cellerna att föröka sig. På bara två dagar har man en produkt, färdig att äta. I en videofilm smakar BBC:s reporter James Cook på resultatet och blir glatt överraskad.

– Det smakar precis som kyckling, även om själva konsistensen är annorlunda, säger han.

Det han smakat på är dock en tidig prototyp, säger forskningschefen Thomas Elliot Bowman, som menar att de inom en snar framtid kommer att hitta ett sätt att ge rätt tuggmotstånd.

Många fördelar med djurcellsmat

Företaget ser flera fördelar med det laboratorieframställda köttet: Djuren behöver inte slaktas, produkten är inte genmodifierad eller behandlad med antibiotika och produktionen är snällare mot klimatet.

Allt fler tror på idén

Kycklingvarianten finns inte på marknaden ännu, men Justs VD Josh Tetrick tror att djurcellsmat är framtiden, eftersom det skulle ge en möjlighet till att fler på jorden kan äta proteinrik mat. Och det verkar fler vara inne på. Tyson Foods, USA:s största köttproducent, har nyligen beslutat sig för att skifta från köttföretag till proteinföretag. Profiler som Bill Gates och Richard Branson är också med på tåget, och har investerat i liknande teknik.

Framtidens matkälla

Uma Valeti, grundare av Memphis Meats, som också försöker skapa kött av djurceller, är säker på sin sak:

– Det kommer inte finnas tillräckligt med nötkreatur och kyckling för att mätta mänskligheten år 2050. Med den här tekniken kan vi bokstavligen odla kött, fjäderfä eller skaldjur direkt från djurcellerna, säger Dr Valeti i artikeln.

Läs mer: Fjädrar kan användas i foderFjädrar kan bli förpackningar

Relaterade artiklar

Till toppen