Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 augusti 2018

De kokar sönder ogräset

Allt fler ogräs utvecklar resistens mot bekämpningsmedel. Nu har ett startupföretag inom agtech fått 2,5 miljoner dollar till sin satsning på kemikaliefri ogräsbekämpning.

 Misslyckad och lyckad bekämpning av blåklint i vete.
Misslyckad och lyckad bekämpning av blåklint i vete. FOTO: Per Widén

Företaget Root Wave har tagit fram en teknik som skiljer ogräs från grödor med hjälp av visuell teknik. När ogräset identifierats kan det bekämpas med elektricitet genom att plantans rötter hettas upp så kraftigt inifrån att växten dör.

De medel om 2,5 miljoner dollar som agtech-företaget fått in ska nu gå till arbetet med att integrera tekniken i redskap till större jordbruksmaskiner.

Rätt i tiden

Root Waves VD, Andrew Diprose, menar att den ökade resistensen mot ogräsmedel och nya regelverk kring växtskyddsmedel som glyfosat visar att företagets teknik ligger rätt i tiden.

”Vi har både teknologin och de kontakter som krävs för att lansera en kemikaliefri ogräsdödare. Sett till resistens och ogräsreglering är det här en lösning som världen är i desperat behov utav”, säger han till Agfunder News.

LÄS MER: PREMIUM – Mindre ogräs med hackspruta

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen