Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 februari 2019

De lyckas odla maltkorn i norra Norrland

Renbergsvattnets Lantbruk utanför Skellefteå har lyckats odlat fram maltkorn med rätt proteinhalt så att det nu sålts till ett mälteri.

– Jag tror att det är första gången det händer norr om Mälardalen, säger Mikael Olofsson, en av delägarna till det ekologiska lantbruket.

 Maltkorn som skördades i september vid Renbergsvattnets Lantbruk utanför Burträsk i Västerbotten.
Maltkorn som skördades i september vid Renbergsvattnets Lantbruk utanför Burträsk i Västerbotten. FOTO: Mikael Olofsson

2018 korades ingen vinnare i tidningen Lantmannens tävling Maltkornmästaren eftersom alla deltagare hade maltkorn med för höga proteinhalter.

Det berodde främst på det extrema vädret med torka som pressade grödan. Men i norra Norrland har Renbergsvattnets Lantbruk, en ekologisk mjölkgård i närheten av Burträsk i Västerbotten, klarat av att odla fram maltkorn med rätt proteinhalt.

Lyckad kombo

I fjol lyckades Mikael Olofsson och hans kollega Fredrik Lundström odla fram 50 ton maltkorn med rätt fuktighet och rätt proteinhalt för att det ska kunna säljas för mältning.

– Vi hade en lyckad kombination av sol och värme här uppe. För oss kan det annars vara svårt att hinna få fram maltkorn, berättar Mikael Olofsson.

Regnade bort

De odlade maltkorn 2017 också, men då regnade allt bort.

– Vi får se. Ifjol kanske var ett av hundra år när vi lyckades, säger han.

 Mikael Olofsson och Fredrik Lundström, ägare till Renbergsvattnets Lantbruk.
Mikael Olofsson och Fredrik Lundström, ägare till Renbergsvattnets Lantbruk. FOTO: Robert Tedestedt

Sorten som de odlat är Crescendo som är speciellt utvalt för att fungera bra i ekologisk odling. Skörden blev totalt 50 ton varav 36 ton har sålts till mälteriet Brewmaster Sweden utanför Växjö och resten blir foder.

Viktigt med proteinhalt

För mältning ska proteinhalten vara lagom och jämn. Idealiskt är 10,5 procent men maltkorn med proteinhalter i intervallet 9,5 – 11,5 procent går att använda.

– Det är brist på maltkorn med rätt proteinhalt. Det vi köper från Renbergsvattnet har en halt som håller sig inom det gränsvärden vi vill ha, säger Johan Zethraeus på Brewmaster Sweden.

Även nästa år

Maltkornet från Renbergsvattnet kommer att mältas och säljas vidare till norrländska bryggerier. Brewmaster Sweden hanterar maltkornet på ett sätt som gör att allt maltkorn kan spåras tillbaka till enskilda odlare.

 Maltkorn odlat vid Renbergsvattnets Lantbruk.
Maltkorn odlat vid Renbergsvattnets Lantbruk. FOTO: Robert Tedestedt

– Vi tror att det finns en speciell jordmån i trakterna av Burträsk där Renbergsvattnet ligger, som ger maltkornet en speciell karaktär och ölet en unik smak. Om allt går i lås ska ölet serveras på Ekologiska Lantbrukarnas Ekodagar och riksstämman i början av mars, säger Johan Zethraeus.

Odlar i år

Renbergsvattnets Lantbruk kommer att odla maltkorn även i år. Då blir sorten istället Propino.

– Fast det blir i lite mindre mängd, utsädet är kvoterat och vi köpt allt säljaren hade, säger Mikael Olofsson.

LÄS MER: Ingen vinnare i Malkornmästaren

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen