Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 februari 2013

De misstänks utnyttja lantbruksföretag

Företaget Svensk Kraftrevision ansökte innan årsskiftet om återbetalning av energiskatt för nästan 1 000 lantbruksföretag. Nu misstänker Skatteverket att ansökan i flera fall gjorts utan lantbrukarens vetskap.

Tommy Stenlund på Skatteverket i Ludvika kontrollerar ansökningar
Tommy Stenlund på Skatteverket i Ludvika kontrollerar ansökningar FOTO: Trons

Genom Skattverkets offentliga register har Svensk Kraftrevision fått tillgång till de lantbruksföretag som inte begär återbetalning av energiskatt på el och diesel. Dessa har sedan kontaktats per telefon i syfte att ingå ett avtal där Svensk Kraftrevision som ombud tar hälften av återbetalningen.

Precis innan årsskiftet överöstes Skatteverket av närmare 1 000 ansökningar från lantbruksföretag insända av Svensk Kraftrevision. Syftet var att hinna ansöka om återbetalning för 2009. Ganska snart fick Skatteverket signaler om att flera av lantbrukarna aldrig hade ingått något avtal och var ovetande om sin ansökan.

– De uppger att de har blivit kontaktade av Svensk Kraftrevision men tackat nej. Därför tar vi nu kontakt med alla som vi fått ansökningar av och förklarar situationen. Vi ber dem också lämna uppgifter om sin förbrukning, säger sektionschef Tommy Stenlund på Skatteverket. Han uppskattar att cirka 80 procent av de ansökningar som Svensk Kraftrevision skickat in har exakt samma förbrukningsuppgifter och konstaterar att det inte känns riktigt seriöst.

Örjan Karlsson, mjölkbonde i Österbymo utanför Kisa, är en av dem som har fått en förfrågan av Skatteverket.

– Jag blev uppringd av Svensk Kraftrevision i november men ingick aldrig något avtal. Det enda jag gjorde var att be dem skicka material som jag kunde titta på. Så det här kom som en chock. Kanske borde man göra en polisanmälan, säger Örjan Karlsson.

Skatteverket har ännu ingen uppfattning om hur många av de berörda lantbrukarna som är i samma situation som Örjan. I vissa fall har Svensk Kraftrevision redan hunnit dra tillbaka ansökningarna, förmodligen efter att ha blivit kontaktade av lantbrukarna.

– Det är bra om detta blir allmänt känt. För vår del innebär det otroligt mycket extrajobb, konstaterar Tommy Stenlund.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Göran Berglund

Relaterade artiklar

Till toppen