Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 mars 2019

De prisas för ekologisk grönsaksodling

Magnus Jakobsson och Amanda Alskog är årets vinnare av Länsförsäkringars och LRF Ungdomens utmärkelse Ung växtkraft.

Tillsammans driver de ett andelsjordbruk utanför Sundsvall.

 Juryn motiverar priset med att Magnus Jakobsson och Amanda Alskog har en varm förmåga att möta konsumenten och sprida kunskap om branschens frågor.
Juryn motiverar priset med att Magnus Jakobsson och Amanda Alskog har en varm förmåga att möta konsumenten och sprida kunskap om branschens frågor. FOTO: Länsförsäkringar

Magnus Jakobsson är sjunde generationen som driver gården i Gårdtjärn, om än på ett annat sätt än tidigare generationer.

Den primära verksamheten är ekologisk grönsaksodling på två hektar. På gården finns också får och ett gårdsmejeri med tillverkning av den halloumiliknande osten eldost.

Levererar till lokala skolor

Under säsongen får de omkring 100 andelsägarna varje vecka leverans av en grönsakslåda. Lokala skolor hör till mottagarna. I fjol odlades ett 40-tal olika grönsaker, däribland flera varianter av kål samt potatis och morötter.

Paret tog emot priset i samband med middagen under LRF Ungdomens riksstämma på Sånga-Säby, vilken avslutades i dag torsdag. Priset är inne på sitt nionde år och ger vinnaren 50 000 kronor.

Juryns motivering

I juryns motivering framhålls bland annat att Magnus Jakobsson och Amanda Alskog har en varm förmåga att möta konsumenten och sprida kunskap om branschens frågor.

Under LRF Ungdomens riksstämma tilldelades vidare LRF Ungdomen Gotland utmärkelsen Årets ungdomsregion 2019. I det fallet konstateras i motiveringen att vinnaren har visat stort engagemang och helhetstänk.

”Det här är ett gäng som alltid går på helfart och även om konkurrensen var god var juryn rörande överens”, avslutas texten på diplomet.

LÄS MER: LRF Ungdomen först ut bland stämmorna

Relaterade artiklar

Till toppen