Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 november 2017

De ska skörda frukterna av sitt första jobb

– Det är kallt på morgonen, men det är det bra att äntligen få jobba, säger Mohammad Dib, 23, från Latakia i Syrien. Han kom till Sverige med den stora flyktingvågen 2015. Nu plockar han äpplen på Gyegården utanför Kågeröd i Skåne.

 "Jag tycker om Sverige", säger Mohammad Dib som flydde undan kriget via Libanon. Nu hoppas han att jobbet på äppelodlingen ska öka möjligheterna på arbetsmarknaden.
"Jag tycker om Sverige", säger Mohammad Dib som flydde undan kriget via Libanon. Nu hoppas han att jobbet på äppelodlingen ska öka möjligheterna på arbetsmarknaden. FOTO: Anders Ingvarsson

Mohammad Dib är väl påpälsad med regnkläder, huvtröja och stövlar. Den här morgonen är det bara tre plusgrader i Kågeröd. Varje morgon tar han och kollegan Ali Kozanly, 28, bussen från Landskrona för att plocka äpplen hos Anders Ebelin på Gyegårdens ekologiska äppelodling.

Hoppet för Ali och Mohammad är att den här första anställningen, som gått via Hushållningssällskapet Skåne och Arbetsförmedlingen, ska ge referenser som kan leda vidare in i arbetslivet.

– Vi vill ju jobba så det här är bra. Då får vi papper på att vi jobbat. Att bara ligga och sova och inte få jobba är bara dåligt, säger Mohammad på bra svenska. Han läser svenska böcker och är tydligt språkintresserad och ser äppeljobbet som ett sätt att komma vidare.

Start in i arbetslivet

Ali pratar engelska men sämre svenska. Han jobbade på ett IT-företag i Syrien och håller nu på att ta svenskt körkort.

– Det är alltid första frågan när man söker jobb – har du körkort? Jag har syriskt körkort, men behöver ett svenskt så nu tar jag lektioner.

FOTO: Anders Ingvarsson

Ali och Muhammad jobbar tillsammans med tre andra nyanlända från Syrien under äppelskörden. Efter det hoppas de att erfarenheten från lantbruket ska ge dem bättre möjligheter att komma in i arbetslivet.

Mahmoud Abdulbaki är den som varit längst på Gyegården. Han började redan våren 2016 och har tillsammans med en annan nyanländ anlagt de en och en halv hektar äppelodling Anders Ebelin planterade i år. Han är också den som har mest erfarenhet från lantbruket. I Syrien drev han en frukt- och grönsaksodling på tre hektar innan familjen tvingades fly.

Nu har han anställning till mars nästa år och Anders Ebelin överväger att se om det finns möjligt att ge honom en fast anställning.

 Anders Ebelin har fem anställda från Syrien under äppelplockningen. Han menar att utländsk arbetskraft är ett måste idag.
Anders Ebelin har fem anställda från Syrien under äppelplockningen. Han menar att utländsk arbetskraft är ett måste idag. FOTO: Anders Ingvarsson

– Jag behöver snart en på heltid här, det är ju mycket att göra med beskärningar och annat hela året. Egentligen behöver jag traktorförare – Mahmud kan köra traktor men skulle behöva lite mer utbildning. Och jag kommer säkert behöva en säsongsanställd på lite längre tid nästa år.

Goda erfarenheter

Hittills har han bara goda erfarenheter av de nyanlända han anställt på längre eller kortare kontrakt. Och han har bara gott att säga om Arbetsförmedlingen.

– Det har fungerat väldigt bra. De sist anställda fick sina papper fixade på en dag.

Vad avgjorde vilka du anställde?

– Att de var motiverade att jobba med det här. Det var avgörande, några intervjuade jag själv, andra intervjuade Hushållningssällskapet åt mig.

Hur viktigt var det att de kunde prata svenska?

– Mohammad pratar bra svenska och det underlättar. Mahmoud pratar betydligt sämre men det har ändå fungerat. Det viktiga är att de vill jobba med det här. Och det är ju samma språkproblem om du hyr in polacker eller litauer, så jag ser inte det som något stort problem.

– Jag ser det som en möjlighet både för mig och de nyanlända jag anställt.

Vilken roll spelar det stöd du får att ge nystartjobb?

– Det är förstås viktigt, inte minst eftersom jag har en ganska ny odling.

 Mahmoud Abdulbaki har jobbat på Gyegården i över ett år och trivs med jobbet. I Syrien drev han själv en fruktodling.
Mahmoud Abdulbaki har jobbat på Gyegården i över ett år och trivs med jobbet. I Syrien drev han själv en fruktodling. FOTO: Anders Ingvarsson

De kulturella skillnaderna menar han är ett mindre problem.

– Vi vill ju att anställda ska ta initiativ och det är inte alla vana vid. Mahmoud är bra på det, han driver på och kan ju det här med odling. Andra får man pusha lite. Sedan får man vänja sig vid att de vill vara lediga för att gå på fredagsbönen, men den tiden jobbar de in andra dagar, säger Anders Ebelin.

För honom liksom för de flesta andra som odlar grödor som ska plockas är utländsk arbetskraft i dag ett måste.

– Jag tror också det kan vara en bra inkörsport till arbetslivet. I varje fall hoppas jag det.

LÄS MER: Fler utmaningar än språket

Relaterade artiklar

Till toppen