Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 november 2013

De valde att hoppa på den nya utbildningen

Sexton pionjärer har vågat hoppa på den nya naturbruksutbildningen på Nytorp i Arbrå. De tror på lantbruket, gillar att köra maskiner och vill bli mjölkbönder efter studenten.

Ida Bååth, 16, från Arbrå, bytte från häst till lantbruk. Nu vill hon gå maskininriktningen.– Jag har stort djur- och maskinintresse. Tanken är att jag vill jobba inom det här, kanske läsa vidare. Det är en fördel att gå på en mindre skola, lättare att få kontakt med folk, säger hon.
Bild 1/3Ida Bååth, 16, från Arbrå, bytte från häst till lantbruk. Nu vill hon gå maskininriktningen.– Jag har stort djur- och maskinintresse. Tanken är att jag vill jobba inom det här, kanske läsa vidare. Det är en fördel att gå på en mindre skola, lättare att få kontakt med folk, säger hon. FOTO: Anna Nilsson
Tjejerna som satsar på lantbruket och har börjat på Nytorps friskola. Från vänster: Ellinor Wallin från Vallsta, Ida Bååth från Arbrå, Hanna Olson från Tierp och Moa Setterlind från Bjuråker.
Bild 2/3Tjejerna som satsar på lantbruket och har börjat på Nytorps friskola. Från vänster: Ellinor Wallin från Vallsta, Ida Bååth från Arbrå, Hanna Olson från Tierp och Moa Setterlind från Bjuråker. FOTO: Anna Nilsson
Bild 3/3 FOTO: Anna Nilsson

När Land Lantbruk stiger in i klassrummet är det den första samlingen efter höstlovet. Hälften av veckorna är de 16 naturbrukseleverna praktiskt ute på skoljordbruket. Anders Schön, lärare och delägare i nystartade Nytorps Friskola, delar upp klassen i olika arbetslag som roterar. Det handlar bland annat om att vara i svinhuset, ladugården, städa eller vara på vaktmästeriet.

– Det är roligt och nyttigt. Jag lär mig lättare när jag får gå ut och testa, säger Ida Bååth, som är en av klassens åtta tjejer.

Tanken är att alla ämnen är integrerade med lantbruket, skolengelskan kompletteras exempelvis med lantbrukets fackuttryck. Efter jul är det dags för eleverna att bestämma sig för att välja inriktning mot djurskötare eller maskinförare.

– Jag vill utvecklas som maskinförare. Tanken är att jag vill jobba inom det här, kanske läsa vidare på någon utbildning inom lantbruk.

På skolan finns 40 mjölkkor i uppbundet system, integrerad grisproduktion med 50 suggor och 12 får. Dessutom brukas cirka 200 hektar växtodling runt Arbrå utanför Bollnäs i Hälsingland.

Moa Setterlind har plöjning på sin lott. Köra traktor kan hon, men bättre går det ju alltid att bli. Framför allt är det kobesättningen som lockar.

– Jag valde Nytorp för att jag vill lära mig mer om kor och hur man får korna att producera mycket mjölk.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen