Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 december 2017

De väljer getter framför mjölkkor

Frankrike bidrar till en stor del av EUs produktion av getmjölk. Några av dem som tror på de små idisslarna och väljer dem framför mjölkkor är Gaetan Guerin och hans fru Céline.

 De franska alpingetterna på gården Gaec Lait Caprines i Paimpont.
De franska alpingetterna på gården Gaec Lait Caprines i Paimpont. FOTO: Maria Törner

På gården Gaec Lait Caprines, i Paimpont utanför Rennes i Frankrike, driver makarna Gaetan och Céline Guerin en konventionell getmjölksproduktion. Efter att ha drivit sin verksamhet i mindre skala bestämde de sig för att bygga nytt stall med utrymme för fler djur.

Strax över 2 miljoner kronor gick till färdigställandet av byggnaden som 2013 stod klar med 550 djurplatser. Året därpå, i mars 2014, var den första laktationsperioden i gång.

 Getbonden Gaetan Guerin står i mitten av mjölkningskarusellen på sin gård. "Det tar mig ungefär två och en halv timme att mjölka alla getter", säger han.
Getbonden Gaetan Guerin står i mitten av mjölkningskarusellen på sin gård. "Det tar mig ungefär två och en halv timme att mjölka alla getter", säger han. FOTO: Maria Törner

Mars månad är gårdens killningsperiod. Då killar två tredjedelar av de 400 getterna och kort därefter är de i full laktation. I våras föddes cirka 350 killingar. Bockarna såldes vid 3-5 dagars ålder och många av hondjuren behölls för rekrytering.

– Eftersom vi vill öka besättningsstorleken med 150 djur och inte vill ta in några utifrån så rekryterar vi just nu så mycket vi kan. Det tar längre tid, men är säkrare, säger Gaetan Guerin.

FOTO: Maria Törner

Enligt Gaetan Guerin når getterna sin laktationstopp kort efter killningen och därefter följer en laktationsperiod på cirka 275 dagar. Hans getter ger i snitt 3 liter mjölk om dagen fördelat på två mjölkningar.

FAKTA: Fransk getmjölksproduktion

I Frankrike finns cirka 10 procent av EUs getter och de står för närmare 30 procent av den totala produktionen. Årligen produceras cirka 643 miljoner liter getmjölk på franska gårdar.

Det finns cirka 820 000 getter i frankrike, 55 procent av dem är av rasen Alpine och 42 procent är Saanen getter.

Landet har ett utbrett avelsprogram där stora delar av djuren kvalificerar till de högproduktiva och kan matchas med rätt bock genom insemination. I 15 år har såväl produktionen som protein och fettinnehållet i mjölken från landets getter fortsatt att öka.

– De ger ungefär 815 liter mjölk per djur och laktation. Det är faktiskt lite mindre än tidigare men nu får vi mjölk med högre protein och fett, säger Gaetan Guerin och tillägger.

– Det beror på två saker. Vi har arbetat mycket med aveln och är anslutna till avelsprogram. Det nya stallet har också gjort det lättare att sköta driften och har gett oss mer tid till att verkligen optimera fodergivan.

 Mjölkningskarusellen rymmer 20 getter åt gången.
Mjölkningskarusellen rymmer 20 getter åt gången. FOTO: Maria Törner

I oktober är det dags att börja förberedelsen för nästa laktationsperiod, och inför det hormonsynkroniseras getterna. Merparten av deras getter betäcks därefter av bock på gården, medan 40 stycken högproducerande djur matchas med bockar från det nationella avelsprogrammet och insemineras.

I dag är det endast 12 hektar som tillhör gården och makarna köper in merparten av fodret. Men det blir det snart ändring på.

– Min mamma driver en mjölkgård här i närheten och planen är att vi ska ta över hennes mark till nästa år. Då är vi uppe i 53 hektar, säger Gaetan Guerin.

 Gaetan och Cecile Guerin.
Gaetan och Cecile Guerin. FOTO: Maria Törner

På frågan om de då planerat att även ta över mjölkgården från modern och producera både ko- och getmjölk skrattar Gaetan Guerin och svarar:

– Nej tack du, för oss är det getmjölk som är framtiden.

FAKTA: Gaec Lait Caprines

Ägare: Makarna Gaetan och Céline Guerin

Konventionell getmjölksproduktion

Djur: 400 franska alpingetter med 550 stycken som mål

Hektar: 12

Årlig produktion: Cirka 320 000 liter. Hans tillåtna maxproduktion är satt till 460 000 liter per år.

Mjölkfett: 46 g/kg

Protein: 38 g/kg

Mjölkningssystem: 20 platsers mjölkningskarusell.

Foderkostnad: 68 cent per djur och dag.

Genomsnittlig kullstorlek: 1,6 killingar.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen