De vill bli bäst i Sverige på att välta traktordäck
Här är bönderna som frivilligt välter enorma traktordäck, sågar av en massiv stock och släpar runt på väskor fullpackade med järn. Allt med syftet att vinna tävlingen Sveriges starkaste bonde.
I september utmanas lantbrukare runt om i Sverige att kanalisera all sin styrka som de byggt upp av oräkneliga timmar av fysiskt gårdsarbete. Tävlingen Sveriges starkaste bonde är en del av evenemanget Bondens dag som hålls på Backamo Lägerplats utanför Ljungskile.
Arrangerat träningsläger
För att ge deltagarna möjlighet att prestera optimalt både styrkemässigt och tekniskt arrangerade Rune Andersson träningsläger inför tävlingen på sin gård Kruserud utanför Mellerud.
– Man får träna på hur man till exempel tar säcken och hur man lastar stenen. Om det är bäst med dubbelfattning eller att ta en i varje hand, säger arrangören av Sveriges starkaste bonde, Rune Andersson.
Hemma på hans gård står det uppställt traktordäck, skottkärror, gatsten, säckar och stockar. Där kan lantbrukare finslipa sin teknik och få värdefulla råd inför höstens styrkemätning.
Vill utmana sig själv
Moa Hjälte från Svecklingebyn är en av de runt 20 deltagare som väntas vara med i tävlingen. Hon tävlar för första gången och tar gärna emot tips.
– Jag har haft väldiga problem med mina knän och opererat dem sex gånger. Jag har velat vara med förut men inte kunnat. Nu går det inte att operera mer, så nu vill jag prova för att visa mig själv och andra att det går. Jag vill se hur mycket jag orkar, säger hon.
Vilken är din största utmaning?
– De grenarna där man ska springa emellan. Jag har skruvar i benen så jag kan inte springa. Däckvältning och Farmers walk är lättare för mig på grund av min styrka. Men jag får väl skynda mig så gott det går, säger hon och skrattar.
Totalt består tävlingen av fem grenar där de tävlande får olika många poäng i varje gren. Om det är 15 personer i en gren så får den som vinner 15 poäng och den som blir sist ett poäng. Det gör att deltagarna kan vara svagare i någon gren men ändå vinna på grund av en hög totalpoäng.
Svårt med tekniken
I Lysekil står samtidigt 16 stycken mjölkkor som nog undrar var ägaren Sandra Nilsson tagit vägen. Hon har lämnat jobbet till sambon för dagen för att vara med på träningslägret inför tävlingen.
– Att bära väskorna var tufft, det var värre än jag tänkte. Och det var svårt att ha rätt teknik med säckarna, säger hon.
Är du som lantbrukare starkare än andra?
– Mest envis kanske. Men man ska bära kalvar och mjölk och spånbalar och sådant. Det blir mycket lyft och tunga grejor i yrket så man tränar ju litegrann varje dag. Man måste ju få grejorna gjorda, trots att det är tungt, säger Sandra Nilsson.
Hur kommer det att gå i tävlingen?
– Jag kommer nog inte att vinna, men jag tror jag kommer genomföra alla grenarna. Det ska bli spännande och kul, säger Sandra Nilsson.
– Det kan fälla mig att jag inte kan vara lika snabb som de andra. Men sen har jag en fördel av att jag är stark och uthållig, säger Moa Hjälte.
Läs också: Hon har landets snyggaste bondetatuering
FAKTA: Sveriges starkaste bonde
* En tävling där lantbrukare i Sverige tävlar i olika styrke- och teknikgrenar.
* Tävlingen är en del av evenemanget Bondens dag www.bondensdag.se som går av stapeln 7 och 8 september 2019 på Backamo Lägerplats.
* Vinnaren kommer förutom titeln Sveriges starkaste bonde få en summa prispengar. Även grensegrar ger prispengar.
* Årets speaker är Värmlandsprofilen Bengt Alsterlind.
FAKTA: Grenarna i Sveriges starkaste bonde
* Köra skottkärra. De tävlande ska lasta gatsten i en skottkärra för att sedan skjutsa den en sträcka. Kvinnorna lastar 150 kilo sten, männen lastar 300 kilo sten.
* Säckbärning. Deltagarna ska flytta fem olika säckar från punkt a till b på tid. Männen bär fem gånger 75 kilo, kvinnorna bär fem gånger 50 kilo.
* Farmers Walk. Väskor med järn i ska bäras en i varje hand så långt det går. Kvinnorna bär cirka 50 kilo i varje hand, männen bär cirka 80 kilo i varje hand.
* Sågning. Deltagarna ska såga av en stock på tid. Egen såg ska användas.
* Däckvältning (finalgren). Ett traktordäck ska vältas åtta gånger, fyra gånger bort och fyra gånger hem.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.