Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 oktober 2019

Debatten om MRSA hos grisar har svalnat i Danmark

HERNING.

För några år sedan framställdes den danska grisnäringen som en riskfaktor för folkhälsan med anledning av den resistenta bakterien MRSA. Men den debatten har nu klingat av.

 John Elmergård Olsen är professor i veterinärklinisk mikrobiologi vid Köpenhamns universitet.
John Elmergård Olsen är professor i veterinärklinisk mikrobiologi vid Köpenhamns universitet. FOTO: Göran Berglund

Lantbruket och grisnäringen i Danmark fick under några år ofta gå i försvarsställning i debatten om förekomsten om MRSA i grisstallen och hur den genom de som arbetar i stallen fördes vidare ut bland övriga befolkningen.

Det förekom övertramp som när gårdar, lantbrukare och deras anställda hängdes ut offentligt när det hade konstaterats MRSA i deras grisstallar.

Bland annat rönte DR1-dokumentären ”Den dag penicillinen ikke virker” stor uppmärksamhet. Den nyansering som ofta saknades i diskussionen var att bara ett fåtal av de personer som avled på grund av MRSA bar på den så kallade husdjursvarianten, CC398.

MRSA i 90 procent av stallen

I den undersökning som Fødevarestyrelsen, den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, gjorde 2015 visade att nio av tio grisstall i Danmark hade MRSA i besättningen. En ny undersökning för ungefär ett år sedan visade samma sak.

– Anledningen till att förekomsten av MRSA är högre inom grisuppfödningen än inom andra djurslag är att den använder mer antibiotika, säger John Elmerdahl Olsen, professor i veterinärklinisk mikrobiologi vid Köpenhamns universitet.

Delar bakterier med djuren

Grundregeln är att ju mindre antibiotika som används till djuren i ett land, desto mindre resistens uppstår bland människor.

– MRSA är en kontaktburen smitta och djurskötare delar till stor del bakterierna med djuren, förklarar John Elmerdahl Olsen.

Risken för resistens minskar

Eftersom Danmark kontinuerligt har minskat användningen av antibiotika i sin grisuppfödning minskar samtidigt risken för resistens, i synnerhet som bruket av tredje och fjärde generationens antibiotika är nästan noll.

 Ju mer antibiotika som används till djur i ett land, desto mer resistens drabbar människorna.
Ju mer antibiotika som används till djur i ett land, desto mer resistens drabbar människorna. FOTO: Dr_Microbe

– MRSA inom grisnäringen anses inte längre allmänt som ett stort problem. Det är bara några enstaka dödsfall varje år som orsakas av CC398, säger Bent Nielsen, avdelningschef för veterinär- och kvalitetsfrågor på Seges.

Svårt att bli av med smittan

Det har gjorts försök att med bland annat biocider bli av med smittan i stallarna men dessa har inte gett önskat resultat.

– Likt nästan hela övriga Europa kommer vi att få leva med MRSA och med tiden lär den nog finnas hos i princip alla besättningar. Det är svårt att skydda dem eftersom det inte går att veta när någon bär bakterierna i till exempel hud eller hår, säger Bent Nielsen.

Bakterien försvinner snabbt

Han berättar att bakterierna i regel försvinner från en person redan efter mindre än ett dygn.

– Men för länder som Sverige som lyckats hålla sina grisbesättningar MRSA-fria är det bara att försöka fortsätta att bevara den statusen så länge det går, säger Bent Nielsen.

LÄS MER: Djurbönder mest utsatta för resistenta bakterier

FAKTA: Funnits hos danska grisar sedan 2007

– MRSA är en stafylokock-bakterie som har funnits i danska djurbesättningar sedan 2007.

Bakterien är resistent mot penicillin och annan smalspektrig antibiotika.

– Enligt en översyn från 2016 fanns MRSA i 88 procent av de danska grisstallen och i de flesta avelsdjursbesättningar.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen