Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juli 2018

”Den brända jordens taktik har slagit oss med full kraft”

Vetepriset för skörd 2018 kommer att bli högt. Men hur gör man nu med sitt nytröskade vete? Den frågan ställer sig Björn Folkesson i veckans krönika. Han rekommenderar också alla att säkra sina foderkontrakt så fort de löper ut och tipsar om att sälja rapsen på ett depåavtal.

FOTO: Ann Lindén

Vete. Nytt rekord kom igår eftermiddag. Matif stängde på 187 euro per ton för septemberkontraktet. Med veteskörden till stor del avklarad i söder så blickar nu både köpare och säljare mot norr och då i synnerhet Tyskland där mycket återstår att tröska och där torkan är värst. Till det torkskadade området räknas också Danmark och förstås Sverige. Det står nu klart att vetepriset för skörd 2018 kommer att bli det näst bästa sedan den stora torkan i Ryssland som vi upplevde 2011 och vars effekter bestod ett gott stycke in på 2012. Med rådande tidighet så har nu många bönder nytröskat vete och då fortsätter frågetecknen? Vad skall nu göras? Den fråga som först uppkommer är förstås om man har tillräcklig mängd att leverera för kontraktsuppfyllnad av fysisk vara? Det kan vara svårt nog om man sålt med tanke på normalskörd. För ännu ej såld skörd återstår ju alternativen : Sälja nu eller lagra? Det tredje är att använda Lantmännens LM2 kontrakt och sälja viss del på börsen. Det är mitt råd att göra så men inte med alltför stora pengar. Majkontraktet står nu i över 190 euro per ton och det har goda chanser att falla när vintern har gått och väderläget återgår till det normala. Det går det ju faktiskt att göra vinst på det sättet vilket är omöjligt i fysisk vara och med halv skörd. Det är långt ifrån riskfritt att odla också!!

Foder. Här är också rådgivningen enkel. Så fort era foderkontrakt går ut så säkra ett nytt!! Med vete på rekordnivå och med en ny sorts dragkamp mellan EU och Kina om den Brasilianska och GMO-fria sojan så är prisuppgång oundviklig. Hade vi kunnat tillgodogöra oss den nu rekordbilliga sojan i USA hade allt varit mycket enklare.

Raps. Vi är många nu som har att ta ställning till vad vi skall göra med vår nytröskade raps. Det vill säga det lilla som blev skördat! Jag kommer att välja ett depåavtal. Men bara av det skälet att det gick bra i fjol. Egentligen är marknaden för raps rätt svag med stor import av biodiesel från Argentina och goda skördar av palmolja, Den gamla länken mellan soja och raps är nu väldigt svag. Till exempel så har inte rapsen följt med i det stora fallet av US sojan men rapsen har heller inte följt den GMO fria sojan uppåt.

Mjölk. Det kom ett nytt dåligt auktionsresultat från Fonterra i går. Visserligen var inte sänkningen särskilt stor men det var den fjärde i rak följd. Det reser farhågor över mjölkpriset i september. Även om Arla håller emot då så är i varje fall inte smörmarknaden vad den har varit? Lägg därtill prisuppgången på kraftfoder och den stora bristen på bra grovfoder så kan vi summera läget som att: DEN BRÄNDA JORDENS TAKTIK har slagit oss med full kraft och vi kan bara hoppas att det blir bättre. Ni som har fighting spirit klarar det bäst!!LÄS MER: Taket nått för smörpriset efter överskott

Relaterade artiklar

Till toppen