Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 november 2019

Det bästa från årets jättemässa

Med 450 000 besökare och 2 820 utställare från 53 länder är Agritechnica fortsatt världens största mässa för lantbruksteknik. Miljöhänsyn, automatiskt och digitalt var tre gemensamma nämnare för årets upplaga. Här är ett axplock av nyheter.

Blomremsor för ökad biodiversitet

Företaget Dettmer Agrarservice har utvecklat en praktisk lösning för sådd av blomfrön utmed åkerkanter. Med Blühstreifenfuchs, Blomsterräven, kan sprutfria kantzoner förvandlas till blomsterremsor och återskapa viktiga livsmiljöer för bin och andra känsliga djur- och växtarter.

Jordfräsning och sådd sker så gott som samtidigt och jordfräsen är sidoförskjutet monterad, så att traktorn inte behöver köra för nära åker- eller dikeskanten. Den tillverkas på beställning med beräknad väntetid på ett par månader.

 En modell av Dettmers "Blüstreifenfuchs" visades i montern men finns redan nu att köpa på beställning.
En modell av Dettmers "Blüstreifenfuchs" visades i montern men finns redan nu att köpa på beställning. FOTO: Kristina Hans n

El tar död på ogräset

Ogräsreglering med ström kan bli ett ekonomiskt och effektivt alternativ till kemisk bekämpning, exempelvis vid resistensproblem eller om ogräsmedel förbjuds. Nu har Zasso inlett ett samarbete med CNH Industrial för att vidareutveckla sin elektriska ogräsdödare.

Strömmen leds ner i marken via ogräsets blad och dödar rötterna. I nuläget kan prototypen bearbeta cirka en hektar per timme och lämpar sig för specialodlingar med högt ogrästryck. Ett senare steg blir att anpassa maskinen för storskaligt bruk.

 Zassos elektriska ogräsavdödare monteras bakom traktorn. Plastflärpar leder ström via ogräsets blad och dödar rötterna.
Zassos elektriska ogräsavdödare monteras bakom traktorn. Plastflärpar leder ström via ogräsets blad och dödar rötterna. FOTO: Per Emgardsson

Precision för småbrukare

Att ha bra precisionsodlingssystem i molnet kan vinna över att ha den största maskinen. Världens största traktortillverkare Mahindra utvecklar precisionsodling för Indiens vanligaste traktorköpare, en bonde med 5 hektar mark som köper 50-60-hästare för 150 000 kronor. Då får skärmen vid ratten inte kosta mer än 20 000-30 000.

Trots att statssubventionerad konstgödsel dödar intresset för kväveoptimering utvecklar man en jordanalysator. I montern visades en kamerastyrd spruta för punktsprutning i vin. Den var monterad på en hyttlös traktor, om halvmask ingick i köpet framgick inte.

 Väldens största traktortillverkare Mahindra satsar på precisionsodling för Indiens småbrukare.
Väldens största traktortillverkare Mahindra satsar på precisionsodling för Indiens småbrukare. FOTO: Per Emgardsson

Obemannat till lägre pris

En autonom traktor för 350 000 kronor? Det kostade en basutrustad FJ1004C från kinesiska FJ Dynamics dit även Sveaverken AB hör. Andra FJ-maskiner är en obemannad batteridriven spruta med 500 liters tank och 11 meters bom som växtskyddar 3 hektar i timmen och en autonom sexradig risplanteringsmaskin.

FJ Dynamics utvecklar allt från ruttplanering och maskiner till molntjänster. Om deras autonoma riströska är lika smart som en Claas Cemos återstår att se.

 FJ Dynamicas autonoma traktor.
FJ Dynamicas autonoma traktor. FOTO: Per Emgardsson

Nytt liv i gamla redskap

Datamolnen kämpade på Agritechnica. Lemkens IQblue gör gamla redskap ISObusmogna. Dosan skickar redskapsgivardata förbi traktorernas molntjänster till den oberoende Agrirouter och vidare till gårdens driftledningsprogram.

Strax före mässan talade CNH om att man anslutit sig till Agrirouter. Det var överraskande eftersom CNH, Claas och John Deere på sensommaren lanserade tjänsten DataConnect som ger möjlighet att överföra begränsade datamängder direkt mellan traktorjättarnas molntjänster.

 Lemken IQblue molnanpassar gamla redskap.
Lemken IQblue molnanpassar gamla redskap. FOTO: Per Emgardsson

LÄS MER: Sachsen testar autonoma traktorer och 5GLÄS MER: Agritechnica 1989 saknade grödtäthetsfarthållare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen