Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 juli 2019

”Det blir en lägre skörd än ett normalår”

Förra året var ett kanonår för äppelskörden men i år kommer skörden att bli betydligt lägre. Frostskador är den största boven.

 Äpplen på en av Kiviks Musteris odlingar under juli månad.
Äpplen på en av Kiviks Musteris odlingar under juli månad. FOTO: Kiviks Musteri

Förra sommarens värme bidrog till att det blev en kanonskörd för de svenska äpplena, men i år ser det betydligt sämre ut.

– Det kommer att bli en lägre skörd än ett normalår, det har varit mycket frostskador och mycket slips, det vill säga synliga frostskador på frukten, säger Märta Johansson, ordförande för LRF Frukt och äppelodlare.

Två orsaker till lägre skörd

Det finns två orsaker till att äppelskörden kommer att bli lägre i år.

– Den största boven är frostskadorna, som har drabbat en del odlingar hårt. Vi hade otur med att vi först fick värme som ledde till att blomningen kom i gång och sedan kyla som innebar frostskador på blommorna. Ytterligare en faktor är att träden är medtagna av förra årets värme, torka och omfattande skörd, vilket gör att de inte orkar bära så mycket frukt året efter, säger Märta Johansson.

Lokala skillnader

I år har frosten slagit väldigt olika mot olika odlingar. En del odlare kommer att få mycket dålig skörd på grund av frosten, medan andra har haft mer tur och klarat sig bättre. En del odlingar har även blivit skadade av hagelskurar.

– Kristianstadstrakten, Vånga och nordvästra Skåne har haft mycket frostskador och ser ut att få låg skörd, medan Simrishamn, Kivik och sydöstra Skåne är mindre drabbade.

För päronen ser situationen ungefär likadan ut.

– Våra prognoser visar på låga skördar för både äpplen och päron, säger Märta Johansson.

Kan det leda till brist på svensk frukt i butikerna i år?

– Det finns alltid risk för att det blir brist på svensk frukt eftersom vi är väderberoende men tack vare den geografiska spridningen på odlingarna hoppas vi så klart att tillgången ska täcka konsumenternas önskemål, säger Märta Johansson.

 Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.
Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri. FOTO: Kiviks Musteri

Relativt bra i Kivik

På Kiviks Musteri odlar man de flesta äppelsorter som säljs i svenska butiker samt en del andra som blir till must. Hos dem har en del odlingar klarat sig bra medan andra fått frostskador.

– Generellt kommer det att bli en betydligt sämre skörd än förra året. Men eftersom vi odlar många olika äppelsorter och har odlingar på båda sidor av Skåne har vi spridit ut våra risker. Exempelvis ser Santana ut att klara sig fint, medan Aroma har fått en del frostskador, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen