Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 augusti 2019

”Det blir större volymer än marknaden klarar”

Den nya konstellationen Cedergren och Dava Foods kommer att skapa oro på äggmarknaden. Det tror äggproducenter Land Lantbruk talat med.

 Mikael och Marcus Lindberg vid sina höns.
Mikael och Marcus Lindberg vid sina höns. FOTO: Cecilia Persson

– Min erfarenhet är att varje gång stora volymer byter packare så blir det fruktansvärt turbulent. Aktörerna ska hitta sin nya plats i marknaden och det gynnar definitivt inte oss producenter, säger Mikael Lindberg, ordförande i M. Lindberg Ägg med 76 000 hönsplatser.

”Kan gå omkull”

Han menar att ansvaret nu ligger hos Dava Foods att placera äggen från Cedergren med 1,4 miljoner hönsplatser.

– Vi måste ha klart för oss att det är mycket större volymer än vad marknaden orkar med. Jag är livrädd för att den som tar över inte också tar ansvar för producenterna. Eftersom många redan ligger på minus behövs inte mycket för att de ska gå omkull eller sluta sätta in nya unghöns, säger Mikael Lindberg.

”Priskrig kan bryta ut”

Oron delas av Peter Andersson, ordförande i producentrådet hos Svenska Ägg och själv producent med 40 000 hönsplatser i Vadsbo Ägg.

– Det finns en ängslan i producentkåren eftersom det handlar om så stora volymer som flyttas. Kommer det ut för mycket ägg på marknaden kan det innebära att det bryter ut priskrig mellan packarna. Då är det också någon annan som blir stående med ett överskott och risken finns att de dumpas in på den svenska marknaden, säger han.

Redan svåra tider

Han pekar på att strukturaffären kommer i ett läge där många svenska producenter redan har det svårt att gå runt på grund av höga priser på foder och unghöns samtidigt som ersättningen från packerierna är för låg.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen