Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 maj 2019

”Det borde finnas krisstöd till grönsaksodlare”

Ännu en frostnatt har drabbat sparrisodlingen på Lilla Labäck, Lidköping.

- Nu pratar vi om att ge upp, säger Mia Jonson.

 Förra frostnatten förlorade grönsaksodlaren Mia Jonsson 300 000-500 000 kronor. Efter ännu en oförutsedd frostnatt är läget tufft. Hon efterlyser nu ett krisstöd för grönsaksodlare.
Förra frostnatten förlorade grönsaksodlaren Mia Jonsson 300 000-500 000 kronor. Efter ännu en oförutsedd frostnatt är läget tufft. Hon efterlyser nu ett krisstöd för grönsaksodlare. FOTO: Eva Westin

Hon är ledsen och förtvivlad. Precis som för en och en halv vecka sedan var nattens frost oväntad. Enligt prognosen skulle temperaturen hålla sig över nollan.

– Det hände lagom till att hela fältet hade skjutit nytt igen. Det står fullt och skulle ge skörd närmaste veckan, säger Mia Jonson.

Mer frost på väg

Det tar något dygn innan den ekonomiska skadan av nattens frost kan summeras. Det är då det märks om några knoppar vid markytan har överlevt. Enligt väderleksprognosen ska det bli ytterligare en frostnatt. Mia Jonson överväger att elda på fältet i natt för att hålla frosten borta.

– Frågan är om det finns något att rädda? En del kan ha klarat sig, men att elda betyder en hel vaken natt. Vi är så trötta så jag vet inte om vi orkar det.

”Förlegad syn”

Nu efterlyser hon ett krisstöd för grönsaksodlare. Ska Sverige ha en inhemsk grönsaksproduktion, menar Mia Jonson att producenterna måste tas på allvar.

– Vi har drivits av passion, men ska vi få nya grönsaksodlare måste vi lyfta upp problemet, säger hon.

Mia Jonson anser att det finns en förlegad syn på grönsaksodling som hobbyverksamhet, samtidigt som det talas om ändrade matvanor där grönsaker blir allt viktigare.

 Grön sparris, toppar som frusit.
Grön sparris, toppar som frusit. FOTO: Eva Westin

– Jag skulle vilja att politiker och jordbruksverket startar ett samtal om vad det finns för trygghet för grönsaksodlare med kommande klimatkris. Hur ska vi annars få unga odlare att våga satsa?

Kan ej försäkra

Själv har hon försökt teckna privata försäkringar, men fått beskedet att det bara är mot brand i växthus som det går att försäkra sig.

– Det tar på ork och psyke när vi vet att det inte finns någon hjälp att få.

”Vi måste räknas”

Mia Jonson driver Lilla Labäck tillsammans med sin man Janne Nilsson. Gården är på 12 hektar. Sparrisodlingen på 1,5 hektar ger den enskilt största intäkten. Precis som för andra lantbrukare har de senaste två åren påverkats av torka, vattenbrist och bevattningsförbud. Men utan möjlighet till statlig hjälp.

– Det måste kunna ges krisstöd till oss som till alla andra bönder. Vi måste räknas, säger Mia Jonson.

Sedan gryningen har arbetet på fältet pågått med att skära bort de frostskadade skotten.

– Det är väldigt tungt att vara grönsaksodlare nu.

LÄS MER: LRF Premium – Sparrisodlare hårt drabbade av nattfrost

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen