Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 december 2019

Det finns goda skäl att ha tillförsikt inför 2019

Visst kan vi gå in i det nya året med ganska gott hopp om kommande prisuppgång för mjölken, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i sin nyårskrönika.

 Land Lantbruks råvaruexpert Björn Folkesson är, trots vissa orosmoln, optimistisk inför 2019. Han önskar alla läsare Gott nytt år!
Land Lantbruks råvaruexpert Björn Folkesson är, trots vissa orosmoln, optimistisk inför 2019. Han önskar alla läsare Gott nytt år!

Makro. Nu är det frågetecken överallt! Ett mått på hur snabbt optimism kan övergå i pessimism blir väldigt tydligt när man betänker att småsparare med ganska måttlig aktieportfölj nu har förlorat minst 100 000 kronor, på säg ett halvår. Vilka belopp måste det då inte handla om för oljesäljande länder och naturligtvis de stora fondplacerarna.

Det finns de som söker förklaringar. En förklaring är Trump och hans fokusering på tillväxt och jobb i USA. Det sker samtidigt som ordentliga handelsbråk tar fart. I slutänden så är det ju så att riksbanken Federal reserv vägrar att ta order från Trump och därmed går räntan upp i USA. Pengarna blir dyrare och riskaptiten minskar.

För råvarornas del ger det utrymme för stora förändringar. En sådan är att oljan faller och med den också etanolen. I stället går stora belopp över till guldet och inte så lite pengar också till räntepapper. Vi har noterat jätteras för Dow Jones index som har dragit Japan med sig i fallet. Dock kom en del positiva signaler om att det var god handel under julrushen i USA. Det fick bland annat oljepriset att återhämta sig något i det stora prisfallet.

Mjölk. Härligt då att se smörpriset stiga på Eurex, vilket är ett gott bevis för att marknaden är rationell mellan varven. Placerarna måste ana en återkommande smörbrist i kölvattnet på minskad mjölkproduktion i både Tyskland och Frankrike. För pulvrets del ser vi en viss mindre sänkning men från en väldigt god nivå.

När nu Arla sänker så visar det på sedvanlig eftersläpning och vi vet inte hur många sänkningar som kommer men alldeles klart är att uppgång på både börs och Fonterra blir en god hjälp för Arla att redan se ljuset i tunneln. Så visst kan vi gå in i det nya året med ganska gott hopp om kommande prisuppgång för mjölken.

Vete. Här är marknadens största ”icke-händelse”. Inte nog med att det är händelselöst på fälten, det står dessutom stilla i USA:s administration. Det gamla hederliga jordbruksdepartementet USDA får inga pengar och kan inte göra sitt jobb och utan information om tillgång och efterfrågan sätter det ju spekulanterna i ett väldigt svårt läge. Det är också ont om handelsdagar innan ett nytt år. Frågor att ställa är vilket land som skall vinna de nya exportandelarna – för efterfrågan är långt ifrån tillfredsställd och det är långt till ny skörd. För oss i EU har det mörknat en smula då dollarn har fallit i takt med Dow Jones och då är euron relativt dyrare vilket troligen för över affärerna till USA.

Avslutningsvis så finner jag främst goda skäl att gå över till 2019 med tillförsikten i behåll. Gott Nytt År!

Relaterade artiklar

CORONAVIRUSET
Så tacklar EU-länderna coronapandemin
lantbruk

Så tacklar EU-länderna coronapandemin

Coronaviruset hotar vårbruk och trädgårdsskörd inom hela EU. Här är ett axplock ur nyhetsflödet om mobiliseringen under pandemin.

Till toppen