Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 augusti 2016

"Det här är inte en åtgärd som har efterfrågats i Sverige"

Redan nu kan mjölkbönder ansöka om EU-stöd för att dra ned produktionen från 1 oktober. Men för LRF och stora delar av den svenska branschen är den unika åtgärden ett rött skynke.

Palle Borgström.
Palle Borgström.

På sin webbplats lade Jordbruksverket i måndags ut all information om stödet. EUs mjökkris ligger bakom det unika ingripandet. Men det är inte Sverige som står för överskottet, och det sista LRF önskar är en minskning av en krympande svensk produktion.

– Det här är inte en åtgärd som har efterfrågats i Sverige. Varken av branschen eller politikerna eller myndigheterna. Vi skulle hellre vilja använda pengarna till att stärka upp mjölkföretagen och hjälpa dem igenom den här sista fasen av krisen, kommenterar Palle Borgström, ordförande i LRFs mjölkdelegation.

1 miljon ton ska bort

Reduceringsstödet går till den som under tre månader minskar produktionen med upp till 50 procent. Dock inte mindre än 1500 kilo. Ersättningen blir som mest 1,30 svenska kronor per neddraget kilo mjölk. Perioden oktober – december 2016 jämförs med motsvarande period 2015. Senast 21 september klockan 12 ska anmälan ha kommit in. Efter kvartalets slut ska producenten ansöka om att få utbetalningen, och ska då skicka med dokument som visar att produktionen faktiskt har minskat.

Finns det pengar kvar efter första ansökningsomgången kan stödet därefter sökas i fler omgångar. Blir det överansökt redan första omgången dras stödet ned.

150 miljoner euro satsar EU på att få bort omkring 1 miljon ton mjölk totalt i höst.

Balans kan bli positivt även för Sverige

Stefan Gård, ordförande i Sverige mjölkbönder, ser inte heller reduceringsstödet som en given utväg för just svenska producenter. Däremot hoppas han att EU med sin nya åtgärd lyckas trycka ned produktionen i de länder som driver upp överskotten. En bättre balans på marknaden skulle på så sätt ge fördelar även för svenska bönder, påpekar han.

– Om de intensiva mjölkländerna börjar dra ned, så är det positivt. Och om svenskarna inte vill backa något, så behöver vi inte backa. Men det kan ändå ge effekt på vårat mjölkpris, kommenterar Stefan Gård.

Det är bättre att EU nu medvetet försöker dra ned på produktionen, än som man hittills har gjort, samlat allt större överskott i lager genom ökad intervention, menar Stefan Gård.

Relaterade artiklar

Till toppen