Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 november 2013

"Det här är överförmynderi"

Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord har bjudits in till riksdagen för att diskutera frågan om opastöriserad mjölk. – Jag vill visa på vikten av att de gör ett omtag av det förslag de har ute på remiss, säger riksdagsledamoten Per Åsling (C) som står bakom inbjudan.

Förslaget om att förbjuda förmedling av opastöriserad mjölk direkt till konsument engagerar även politiker. Riksdagsledamoten Per Åsling, C, vill därför träffa Livsmedelsverket och diskutera frågan.

– Det gör ont i mitt mjölkproducenthjärta när Livsmedelsverket går ut på det här sättet. Jag tycker att man tar i. Det här är överförmynderi, säger Per Åsling.

Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord har tackat ja till inbjudan. Inom kort kommer mötet att hållas i riksdagen. Dit kommer experter från Livsmedelsverket, branschfolk, samt intresserade riksdagspolitiker från alla partier att vara inbjudna.

– Jag kommer att vara tydlig och säga att det är ett oacceptabelt förslag och att det gäller att hitta kloka vägar framåt, säger Per Åsling som gärna vill se att Sverige går samma väg som Finland och Frankrike med ökad kontroll av de gårdar som vill sälja obehandlad mjölk direkt till konsument.

För att det ska bli verklighet krävs ny lagstiftning. Ett initiativ som kan tas antingen av Livsmedelsverket eller från politiskt håll.

– Det är en av frågorna som vi måste lyfta vid mötet – vad gör Livsmedelsverket och vad kan riksdagen göra, säger Per Åsling.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen