Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 april 2013

Det här vill pollinerare äta

Under våren flyger utsvultna pollinerare ut i skog och mark. Land Lantbruk listar här är ett axplock ur säsongens blomstermeny för att fylla humle- och bimagar. Högre skördar kommer på köpet.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2 FOTO: Annika Lindberg

Bin och humlor behöver nektar och pollen från blommande växter under hela växtsäsongen för att överleva. Genom att spara eller så växter kan fler vilda pollinerare hitta till gården och höja avkastningen i blommande grödor.

Vilda bin och humlor jobbar längre dagar än tama bin och är ute i alla väder, även när det blåser och regnar. Deras matförråd räcker bara i ungefär tre dagar medan honungsbin kan ha reserver för en månad. 

Sälg och fruktträd är några av de viktigaste växterna för humlor och bin. I början på våren är det extra svårt för dem, då är sälgens hanblommor den första källan som ger både pollen och nektar. Nektar består av kolhydrater och ger energi till de vuxna insekterna. Pollen ger protein, fett, mineraler och vitaminer som bygger upp larverna. Nektarn har en hög vattenhalt och blir med binas hjälp till honung.

Nästa tuffa period är i juni då få vilda växter är i blom. Bra pollen med hög proteinhalt under sensommaren är viktig för invintringen så att nya humledrottningar, honungsbin och vilda bin kan bildas. Majspollen har låg proteinhalt och är svårsmälta för bina, men de samlar ändå in dem eftersom andra källor ofta saknas. Några tips är att spara remsor av slåttervallen, så in honungsört som stödgröda för humlorna och att spara blommande buskar i vägrenar och åkerholmar.

Så lockar du fler vilda pollinatörer

  • Plantera och spara sälg, främst av hansort som ger pollen och nektar.
  • Lämna sprutfria kantzoner. Behåll blommande buskar som nypon, hallon och rosor.  
  • Förbättra små biotoper med mer blommor och bättre boplatser för bin och humlor.
  • Spara remsor av klövervall för att få blommor under en längre period. Använd både röd- och vitklöver i fröblandningen.
  • Planera växtföljden och skördetidpunkten så att det alltid finns blommande grödor.  
  • Honungsört är en flexibel växt som blommar 6 till 8 veckor efter sådd. Såtidpunkten kan planeras så att den blommar antingen i juni eller på sensommaren.
  • Läs mer på: www.jordbruksverket.se. Sök på "pollinering" och "Mångfald på slätten". 

Relaterade artiklar

Till toppen