Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 september 2016

Direktörer pressar Bucht: absurd byråkrati

Byråkratin håller på att sänka allt företagande på landsbygden. Det skriver 16 direktörer i Hushållningssällskapen i ett öppet brev till Sven-Erik Bucht. – Nu är måttet rågat, skriver de

Bild 1/2 FOTO: Tractorspotter
Bild 2/2 FOTO: Christel Lind

Direktörerna skriver att, trots upprepade löften om förenklingar, har utvecklingen gått åt fel håll. De vädjar nu till landsbygdsministern att han ska agera kraftfullt, både på hemmaplan och i Bryssel.

"Absurda regler"

– I över 200 år har Hushållningssällskapen arbetat för landsbygdens utveckling, men nu är det så krångligt att vara bonde att det blir absurt. Reglerna borde i stället vara tydliga och enkla, säger Mats Halling, vd för Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge i en skriftlig kommentar om brevet.

Snårigt få stöd

Fleråriga handläggningstider för investeringsstöd och försenade stödregler tas upp som exempel. I värsta fall kan lantbrukare i höst tvingas att plöja upp grödor som redan är sådda, påpekar de.

– Lantbrukarna och våra rådgivare tvingas i dag att anpassa verksamheten till den gigantiska byråkratin i stället för att ha fokus där det borde vara, alltså på produktivitet och affärsmässighet, säger Mats Halling vidare.

Brevet publiceras brevet i sin helhet i det kommande numret av Hushållningssällskapens tidning, Gröna affärer.

Relaterade artiklar

Till toppen