Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 maj 2018

Direktsådd mot jordloppor i raps

Mycket halm i såbäddsytan verkar avskräcka jordloppor. Därför hoppas SLU-forskare att direktsådd av vårraps kan minska problemen med jordloppsangrepp.

 Otrivsamt. Multivasådd raps 2017 med mycket halm kring plantorna var otrivsamt för jordlopporna.
Otrivsamt. Multivasådd raps 2017 med mycket halm kring plantorna var otrivsamt för jordlopporna. FOTO: Ola Lundin

Tidig direktsådd av vårraps med mycket halm i markytan skulle kunna bli ett slags ersättning till neonikotinoidbetning av vårrapsutsädet. Tidligt sådd raps ökar chansen att den hinner växa sig kraftig innan värmen kommer och lopporna anfaller.

Bromsa angreppet

En grupp forskare vid lantbruksuniversitetet SLU med Ola Lundin i spetsen hoppas åtgärderna ska ska kunna bromsa angreppen av jordloppor. I ett försök 2017 vid Enköping fångades under rapsuppkomsten bara en fjärdedel så många jordloppor i ett direktsått led.

Chansa på raps först

I framtiden skulle lantbrukare kunna leja in en direktsåmaskin för vårrapssådden, och kanske chansa på att så rapsen först, före spannmålen, i hopp om att få upp rapsen innan vårvärmen sätter fart på jordlopporna.

Läs mer: Permanent förbud mot neonikotinoider på gång

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen