Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 februari 2017

Dispens för ogräsmedlet Buctril

Kemikalieinspektionen ger pressade lökodlare dispens att använda ogräsmedlet Buctril.

FOTO: Ann Lindén

Bristen på tillgängliga ogräsmedel har varit ett stort orosmoln för de svenska lökodlarna sedan medlet Stomp inte fick förlängd dispens förra våren.

Men nu har Kemikalieinspektionen beslutat att ge dispens för användning av Buctril. Ett glädjebesked enligt Agneta Sundgren, växtskyddsansvarig på LRF.

"Framgång för LRF och Sveriges lökodlare"

"Verktygslådan för att kunna motverka ogräs har helt enkelt varit tömd för landets lökodlare så möjligheten att kunna använda Buctril är enormt viktig. Det här är en stor framgång för både LRF och Sveriges lökodlare", säger Agneta Sundgren i ett pressmeddelande.

Förutom att Stomp, som är godkänt i andra EU-länder, inte längre får användas har även Totril försvunnit från marknaden. Buctril kan framför allt ses som ett alternativ till Totril i odlingen.

Kvalitetsförluster utan Buctril

Dispensen gäller från 15 mars till och med 30 juni i år för bekämpning av örtogräs som baldersbrå, bägarnattskatta, korsört, svart nattskatta och åkervinda i odling av kepalök, det vill säga matlök.

Enligt LRF, som har sökt dispensen, kan skördefölusterna utan Buctril bli 10-30 procent och utöver det ge kvalitetsförluster i form av en större andel små lökar. Vid stor ogräsförekomst kan uppemot halva skörden förloras. 

LÄS MER: Myndighetsbeslut slår ut svensk lökodling

Relaterade artiklar

Till toppen