Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 juli 2018

Bank skänker en miljon till lantbrukare i kris

De fristående Sparbankerna i Falkenberg och Varberg gör en insats i torkan och ger bidrag till djurägare för att stängsla in nya betesmarker.

 Göran Bengtson, vd Falkenberg Sparbank.
Göran Bengtson, vd Falkenberg Sparbank. FOTO: Falkenberg Sparbank

Nu kan lantbrukare med djur i trakterna kring Varberg och Falkenberg ansöka om bidrag för stängsel för att öppna nya betesmarker. Maxbeloppet som betalas ut är 20 000 kronor och de två stiftelseägda bankerna har satt av 500 000 kronor vardera.

– Det betyder att pengarna räcker till 20 lantbrukare om alla söker maxbeloppet men jag tror att det blir många fler som får del av pengarna. Av de ansökningar vi fått in hittills är de flera som ansöker om mindre belopp, säger Göran Bengtson, vd på Falkenbergs Sparbank.

Betalas ut snarast

Förutsättningarna för att få stöd är att marken ligger i bankernas verksamhetsområde och att markerna inte tidigare är inhägnade. På lite drygt ett dygn har Falkenbergs sparbank fått in åtta ansökningar och Varbergs sparbank nio stycken. Tanken är att pengarna nu ska betalas ut snabbast möjligt.

– Vi vet att det är bråttom och vi behandlar och beviljar ansökningarna direkt. När vi får in faktura eller kvitto betalar vi sedan ut direkt. Jag sitter just nu och handlägger inkomna ärenden, säger Jan Inge Lyckberg, ansvarig på sparbanksstiftelsen i Varberg.

Skogsnära mark

Av de ansökningar som kommit in är det framförallt inhägnader av skogsnära mark som ska användas till bete. Sökanden är lantbruksföretag av alla storlekar som behöver nya beten till nötkreatur, får och häst.

Bra för bygden

Bakgrunden till att bankerna delar ut pengarna tillstängel för nya beten är den gamla sparbankstanken där en del av vinsten delas ut till ”allmännyttiga ändamål”. Det som är bra för bygden är också bra för banken.

– Jag diskuterade torkläget med min kollega på Varbergs sparbank och om vi inte kunde göra något för att hjälpa till att fixa fram lite betesmark som normalt sett inte används. Vi kan inte lösa hela krisen men kan vi göra något litet för att hjälpa till ska vi göra det också, säger Göran Bengtsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen