Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 november 2018

Rätt efter tio års kamp

Det tog fyra år för länsstyrelsen att lämna en överklagan vidare.

Nu får djurägaren Ulf Pettersson i Mjölby 85 000 kronor i ersättning för att länsstyrelsen handlagt hans ärende för långsamt.

 Några highland cattle-kor som gick ute blev upphov till en decennielång strid.
Några highland cattle-kor som gick ute blev upphov till en decennielång strid. FOTO: URBAN BRADHE

– Skönt att få lite plåster på såren. Men trist att länsstyrelsen ska hålla på så här, säger Ulf Pettersson, som är nöjd i dag.

Historien går tio år tillbaka i tiden. Hösten 2007 gjorde miljökontoret i Mjölby ett besök hos Ulf Pettersson.

”Utegångsdjur saknade ligghall”, anmärkte miljökontoret och beslöt om avdrag på stöd.

– Det var highland cattle-kor. Är det några som tål att gå ute, så är det väl de, säger Ulf Pettersson, som inte tänkte acceptera beslutet stillatigande.

Kriminalkommissarie

Ulf Pettersson är gammal kriminalkommissarie, kan grundläggande juridik, och alldeles uppenbart en envis typ.

Han överklagade beslutet i december 2007 och, efter några juridiska turer till, ytterligare en gång 2008. Men sedan tog det länsstyrelsen fyra år att agera – inte förrän 2012 överlämnade länsstyrelsen saken till Jordbruksverket.

Krävde skadestånd

2014 vände sig Ulf Pettersson till Justitiekanslern med en begäran om skadestånd för den långsamma handläggningen. JK ville dock vänta till alla turer var klara. Först nu, 2018, elva år efter den ödesdigra anmärkningen i Mjölby, har JK gett bolaget rätt.

”Inaktivitetsperioderna innan länsstyrelsen lämnade över överklagandena till Jordbruksverket är anmärkningsvärt långa”, skriver Justitiekanslern.

Pettersson vann

Ulf Pettersson får skadestånd och sina kostnader för juridiska ombud betalda. Dessutom har han fått igen sina uteblivna stöd. Anmärkningen om ligghallen som inte fanns visade sig nämligen vara fel från början, enligt Förvaltningsrätten.

– Klart att man blir upprörd. Det är tråkigt att reglerna på det här området är så krångliga. Och trist att det ska ta så här lång tid att få rätt.

”Ändrat vårt sätt”

Jonas Källming är lantbruksdirektör på länsstyrelsen i Östergötland.

– Vi förstår kritiken och håller med om den. Och vi har ändrat vårt sätt att arbeta så att inte något liknande ska hända igen, säger han.

LÄS MER: Ledare: ”Jordbruksverket fotsätter sätta skräck i bönder”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen