Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 februari 2016

Djurägare samlades till protest i Jönköping

Omhändertagandet av tio hästar i januari Jönköpings län blev droppen. Idag arrangerade föreningen Djurägarna i Sverige en demonstration i Jönköping där bland andra filmaren Peter Gerdehag medverkade.

Bild 1/2 FOTO: Marie Henningsson
Bild 2/2 FOTO: Marie Henningsson

– Vi vill ha ett rättssäkert djurskydd, det har vi inte i dag, säger Maria Benke, en av dem som arrangerade demonstrationen i Jönköping.

Det var den andra demonstrationen i Jönköping i dag fredag. Båda demonstrationerna riktade sig mot myndighetsutövning inom lantbruket.

Runt 30 personer ställde upp på eftermiddagen i ett "sorgetåg" från länsstyrelsen i Jönköping till Jordbruksverket.

Budskapet var att länsstyrelsens myndighetsutövning vad gäller djurskydd tar död på den svenska djurhållningen och det öppna landskapet och att det i spåren av myndighetsutövningen även följer personliga tragedier.

Djurägarna i Sverige menar att många är rädda för att myndigheterna ska komma till gården. Den myndighet som ska värna om djuren, ge råd och vägleda djurägarna har i stället blivit en myndighet som kommer med hot, föreläggande och omhändertaganden enligt föreningen.

– Myndigheterna följer inte lagstiftningen. Brott mot djur ska utredas av polis, åklagare och domstol, inte av tillsynsmyndighet, säger Maria Benke.

Gruppen hade bett att landsbygdsdirektören i Jönköping, lars Sandberg, skulle komma ut och träffa dem. men han avböjde, enligt föreningens ordförande Arne Forsling ville han inte gå ut när det var så mycket media där. Men han kunde träffa Arne Forsling inne på länsstyrelsen.

LÄS OCKSÅ: Ett 30-tal bönder slöt upp till demonstration

Relaterade artiklar

Till toppen