Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 januari 2019

Djuraktivister allt mer hotfulla mot bönder

Skadegörelse, telefonterror och mordhot. Hat och hot från djurrättsaktivister drabbar allt fler lantbrukare. Mest utsatta är bönderna i Västsverige där polisen nu intensifierat sitt arbete.

 Hot och hat mot djurbönder ökar, men mörkertalet är stort.
Hot och hat mot djurbönder ökar, men mörkertalet är stort. FOTO: Stina Stjernkvist/TT

Polisen i Skaraborg har tidigare varit ganska framgångsrik vad gäller bekämpningen av djurrättsaktivism som övergår i brottslig handling, förklarar polischefen Mats Bergström. Samarbetet med dåvarande rikskriminalpolisen resulterade i att ett fåtal individer dömdes till fängelsestraff.

– Men sedan de här personerna kom ut så har det kommit igång rejält igen. Och gissningsvis har det en koppling, fortsätter han.

Läs mer: LRF vill se polisgrupp mot aktivisterna

Stort mörkertal

LRF bekräftar bilden. Om det för några år sedan var mest minkgårdar som drabbades så är nu även kött- och mjölkbönder samt äggproducenter hårt ansatta.

Läs mer: Djurrättsaktivister stal deras höns

Man noterar att mörkertalet är stort, då enkätundersökningar visar att bara hälften av lantbrukarna anmäler brotten.

Riktade mot barn

Enligt en granskning av Göteborgs-Posten rör det sig dock om över 200 dåd de senaste tre åren, i form av bland annat brandattentat, intrång i bostäder, skadegörelse, telefonterror, misshandel och grova mordhot – i flera fall riktade mot barn.

Läs mer: Kritik och trakasserier mot lantbrukare kartläggs

I ett av fallen beskrivs hur en åttaårig flicka anländer på sin första skoldag efter jullovet, och möts av ballonger över hela skolgården där någon skrivit att hennes pappa är en mördare. Det samtidigt som flickans föräldrar och släktingar fått meddelanden med beskrivningar av hur familjemedlemmar och barn ska dödas.

 Palle Borgström, LRF-ordförande.
Palle Borgström, LRF-ordförande. FOTO: Adam Ihse/TT

LRF kräver åtgärder

– Många har inte riktigt förstått hur allvarligt det här är och vilken situation det innebär för lantbrukare, säger Palle Borgström, ordförande för LRF som i maj förra året överlämnade en lista med förslag på åtgärder till justitieminister Morgan Johansson (S).

Läs mer: Det är viktigt att vi i branschen markerar

Bland annat anser LRF att lagar behöver omdefinieras, till exempel så att olaga intrång även omfattar gårdsplaner, och att polisen bör få mer resurser.

– Förändringar är på gång inom polisen, så där har det hänt en del även om man får ha lite tålamod och se om det verkligen får effekt. Men på en del av punkterna har vi väl inte sett någon större skillnad än så länge, säger Palle Borgström.

FAKTA: LRF:s åtgärdslista

– Lagar behöver förtydligas så att aktiviteter som sker ute på gårdar med syfte att trakassera enskilda näringsidkare och deras verksamhet enklare kan stoppas.

– Det måste vara tydligt för alla att polisen kan stoppa aktivister som tränger sig in på gårdar.

– Polisen och andra myndigheter måste ta fram metoder för att vända en utveckling där militanta aktivister ensamma eller i grupp tror sig kunna hota våra medlemmar och deras familjer utan att riskera att straffas.

– Polisen måste jobba samlat på nationell nivå och ha tillräckligt med resurser för detta.

Källa: LRF

Inga tvångsmedel

Mats Bergström i Skaraborg säger att man intensifierat det operativa arbetet, men att det finns flera utmaningar.

När det gäller grova brott så har polisen relativt stora möjligheter – men när det handlar om serier av mindre allvarliga brott som till exempel ofredande, skadegörelse och olaga intrång så har inte polisen tillgång till starkare tvångsmedel.

Läs mer: Svenska bönder extra utsatta för hat

Ingen brottskod

Nu håller man på att undersöka om det i vissa fall finns möjlighet att samla serien av mindre allvarliga brott under brottrubriceringen olaga förföljelse, men då gäller det att hitta en koppling mellan alla ärenden.

– Och att söka fram de delarna i våra anmälningar har vi lite svårigheter i, säger Mats Bergström.

Läs mer: Polisutredning går fortfarande på sparlåga

Än så länge finns ingen brottskod för brottslig djurrättsaktivism, men det är möjligt att det skulle behövas en sådan för att få ihop det, anser Mats Bergström.

Juridisk prövning

Han vill inte gå så långt som att säga att det finns brister i lagstiftningen, men tycker att det vore intressant med en juridisk prövning kring avvägningen mellan hemfriden, olaga intrången kontra yttrandefriheten och allemansrätten.

– Många gånger hamnar vi i situationer där opinionsyttringar sker väldigt nära en tomtgräns. Det kan uppfattas som en väldigt obehaglig situation, men vi har oftast inte rätt att förflytta människor som demonstrerar nära en fastighet.

Läs mer: 15 år av attacker mot pälsdjursuppfödningen

Känner ingen sympati

Enligt Göteborgs-Postens granskning är det en liten militant falang från Västsverige som organiserar aktionerna.

När tidningen konfronterar en av ledarna säger han att de inte sysslar med telefonhot och brev, utan att de föredrar att konfrontera ”förtryckarna” på plats. Någon sympati har han däremot inte.

– De enda jag känner sympati för är deras barn som måste växa upp med förebilder som förespråkar och utövar massmord, säger han.

Lagt ner kartläggning

Trots upptrappningen har Säkerhetspolisen sedan några år tillbaka lagt ner sin kartläggning av individerna, uppger GP. Anledningen är en skrivelse från Justitiedepartementet där man lyfter att ”djurrättsrörelsen inte riktar sina brott mot någon av demokratins grundläggande funktioner”.

Läs mer: FILM. ”Viktigt att företrädarna är förberedda”Så ser bönders problem med djurrättsaktivister ut i Europa

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen